Виставка "Соня Делоне: ритм кольору": чому українці мають нею пишатися

Виставка "Соня Делоне: ритм кольору": чому українці мають нею пишатися

15 листопада у Києві в Set Art Space стартує виставка "Соня Делоне: ритм кольору", присвячена французькій художниці українського походження. Художниця з Франції, учасниця авторської студії "Сила творчості" Єва Толуа та оглядачка відділу моди та ювелірних виробів VOGUE Тетяна Соловей в ефірі радіо Культура розповіли, чим ця виставка може зацікавити поціновувачів мистецтва.

0:00 0:00
10
1x

"Соня Делоне: ритм кольору" — це дуже цікаве дослідження, досить яскраво презентоване широкому загалу. Тобто це дослідницька виставка, яка буде цікава для тих людей, які не дуже розуміють, хто така Соня Делоне і чому українці мають нею пишатися. Це не суто українська художниця, вона сформувалась у Парижі, проте це наша співвітчизниця", — зазначила Тетяна Соловей.  

Виставка складатиметься з двох частин — творчість художниці українського походження і осмислення її творчості митцями. 

"Оскільки немає можливості привести картини Соні Делоне сюди у зв’язку з нормами експонування, а також це не дуже дешево, то агенція Port сконцентрувалась на дослідницькій роботі і зробила дуже гарний огляд життя Соні Делоне і формування її як мисткині. На цій виставці буде представлено багато фотографій її робіт, її дизайну та патернів. У другій частині виставки митці зробили арт-проекти і якимось чином налагодили свій внутрішній діалог з творчістю Соні Делоне", — сказала вона.

Художниця з Франції Єва Толуа розповіла, чому долучилась до створення арт-об’єктів для цієї виставки.

"На цій виставці я представляю дві роботи, дві картини. Соня Делоне — це дуже важливий персонаж у Франції, особливо для жінок-художниць. Моя освіта — це предметний дизайн, я вчилася у школі мистецтв, і моєю метою завжди було побачити, як між собою можуть грати дизайн мистецький та дизайн індустріальний. А також наблизити традиційне декоративне мистецтво і промисловий дизайн, і в цій царині я працюю. Крім того, це живописний виклик, щоб можна було розповісти і представити якимось чином Соню Делоне, бо ми спираємось на її мистецтво. Її роботи були дуже важливі для появи авангарду в мистецтві", — прокоментувала художниця.

Соня Делоне – художниця світового масштабу. Наразі одне з найбільших зібрань її робіт знаходиться у паризькому Центрі Помпіду. Одеситка єврейського походження в ранньому віці поїхала з України до Санкт-Петербурга, а потім до Парижа. У своїй творчості вона поєднувала: музику і живопис, лекції і перформанс. Її авангардні ідеї втілювалися не тільки в образотворчому мистецтві, але і в дизайні, текстилі, моді, декораціях до театральних вистав.

Виставка "Соня Делоне: ритм кольору" відкривається 15 листопада і триватиме до 15 грудня. Детальніше про захід можете дізнатись за посиланням.  

Фото — wikimedia.org