Дні науки в Україні: чому це цікаво для кожного — пояснює науковиця

Дні науки в Україні: чому це цікаво для кожного — пояснює науковиця

Сьогодні, 10 листопада, святкують Всесвітній день науки. Цими днями в наукових установах багатьох міст України відбувається науково-популярна акція "Дні науки". Якою є мета цих заходів? Про це в ефірі Радіо Культура розповіла молодша наукова співробітниця Інституту молекулярної біології й генетики, голова ради молодих вчених ІМБГ, асистентка кафедри біології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Оксана Маньковська.

0:00 0:00
10
1x

За словами Оксани Маньковської, ідея щодо створення такої акції з'явилася у 2013 році.

"Дні науки" створювалися для того, щоби популяризувати науку серед тих людей, які в повсякденному житті не є дотичними до науки та для яких було мало можливостей зазирнути в науковий світ", — розповіла вона.

"Дні науки" щороку набирають масштабів. "Про нас більше дізнається людей і організацій, починають нас підтримувати як партнери та спонсори. Популярність зростає", — сказала науковиця.

Вона додала, що цього року організатори вирішили робити короткі відеопрезентації майбутніх лекцій, щоби відвідувачі краще зрозуміли, про що йтиметься на заході.

"Є такі відвідувачі, які ходять до нас щороку на всі "Дні науки". Ми їх уже знаємо в обличчя. Намагаємося не повторюватися. Хоча є класичні речі. Наприклад, виділення ДНК завжди людям цікаво", —  сказала Оксана Маньковська.

Також вона зазначила, що багато лекцій присвячені здоровому способу життя, де йдеться про різні аспекти фізіології людини, імунну систему.

"Популяризація науки — це не просто наукові доповіді, це наближення науки до реального життя. "Дні науки" відкривають деякі аспекти, про які людина іноді ніколи не задумується. Йдеться не тільки про здоров’я, а й про оточуючий світ, мистецтво, літературу й так далі. Це подається в доступному для людей вигляді і кваліфіковано", — сказала Оксана Маньковська.

Науковиця переконана, що популяризація науки від організаторів "Днів науки" має ідеальний формат. "І наука збережена й донесено до людей цікаво. Мені особисто не подобається коли з науки роблять шоу. Діти повинні розуміти, що фізика, хімія, біологія — це передусім наука, а потім класні цікаві досліди, щось яскраве. І не завжди це буде яскраво", —  додала вона.

Нагадаємо, що під час "Днів науки" читаються науково-популярні лекції, демонструються наукові експерименти, проводяться майстер-класи та екскурсії до наукових музеїв, лабораторій, обсерваторій. Усі заходи "Днів науки" є безкоштовними. Організаторами акції є ГО "Наукова унія" та науково-популярний портал "Моя наука". Акція проходить двічі на рік та приурочена до Всесвітнього дня науки 10 листопада та українського Дня науки, який відзначають в травні.

Джерело: Дні науки