У фільмі "Термінатор: Фатум" акцент на 100% зміщується на жінок — дослідниця гендерних питань

У фільмі "Термінатор: Фатум" акцент на 100% зміщується на жінок — дослідниця гендерних питань

Нещодавно вийшов фільм "Термінатор: Фатум", який продовжує культову серію про роботів, що збунтувалися проти людства і вирішили його знищити. Новинка стала шостою за рахунком частиною франшизи. Літературна критикиня, редакторка, літературознавиця Ірина Ніколайчук в ефірі Радіо Культура розповіла про те, що в цьому фільмі акцент на 100% зміщується на жінок.

0:00 0:00
10
1x

За словами Ірини Ніколайчук, фільм "Термінатор: Фатум" дуже характерний для 2019 року в плані жіночих образів.

"Не могло бути інакше, якщо говорити про таку персонажку як Сара Коннор, якою вона була у двох попередніх фільмах. Її розвиток до тієї персонажки, яку ми бачимо в шостому фільмі, є цілком закономірним. Вона — самотня воїтелька. Образ Сари Коннор залишається. На цьому контрасті дуже добре видно, настільки її образ попри те, наскільки він впливовий у культурі й настільки він — один із найпотужніших образів "Термінатора" загалом, наскільки він усе-таки є вторинним і зав’язаний на образі її сина Джона Коннора", —  розповіла вона.

Попри вік, попри якісь перерви в кар’єрі важливо було вивести Сару Коннор як розвинену персонажу, яка попри те, що ми її не бачили в інших "Термінаторах" весь цей час розвивалася, проходила свій шлях. "Сценаристи не соромляться цього шляху, вони демонструють нам цю зрілу жінку, яка іде своїм шляхом як самотня амазонка. Вона виглядає круто", —  сказала Ірина Ніколайчук.

За словами досліджниці, у цьому фільмі акцент на 100% зміщується на жінок.

"Тут ми бачимо жіночу традицію. Я бачу бабусю, онучку. Можна говорити про трьох жінок як Фройдівську тріаду: "Я", "Воно", "Над-Я". Сара Коннор із її досвідом, Грейс — це "воно" із її звільненими суперсилами, хоча вона все ще лишається людиною та Даніела — "я", яке спочатку не розуміє, що відбувається й куди ведуть ці ангелки-охоронниці, а потім вона розуміє своє місце в цьому всьому. Після цього ми бачимо жіночу команду. Обидві супержінки тримаються за Даніелу, за дівчинку, яка тільки стає на цей шлях. Вони ставлять за мету її захистити та навчити", — резюмує Ірина Ніколайчук.