Режисер Наріман Алієв про фільм "Додому": наше кіно не розважає, а змушує емоційно підключитися

Режисер Наріман Алієв про фільм "Додому": наше кіно не розважає, а змушує емоційно підключитися

Сьогодні 30-річчя падіння Берлінського муру, що стало початком об’єднання країни. Саме на цьому тижні у вітчизняний прокат вийшов фільм "Додому", який розповідає про те, що історія про Крим і Україну — це історія про мури, які між нами. Фільм про прагнення повернутися додому і неможливість це зробити, це те, що відбувалося між Східним та Західним Берліном. В ефірі Радіо Культура режисер фільму Наріман Алієв розповів про те, як йому вдалося показати цю велику загальноукраїнську проблему.

0:00 0:00
10
1x

"Мури не завжди фізичні. В Україні багато невидимих мурів, які є і з якими ми боремося. Звісно, це стосується не тільки України. Україна не є унікальною країною у своїх проблемах та своїх конфліктах. Це загальнолюдські проблеми. Так, як для нас це гостро стоїть, ми можемо почати про це говорити. Мені дуже боляче, що Донбас та Крим розділяють у розуміннях, навіть інформаційних. Мовляв, це якісь дві окремі проблеми. Насправді це одна й та ж проблема, просто з двох фронтів", — сказав Наріман Алієв і додає, що це потрібно проговорювати.

Фільм "Додому" знятий у жанрі road movie, тобто фільму-подорожі. 

"Це ігрове кіно. Наше кіно не розважає, а змушує емоційно підключитися та пережити ті події, які відбуваються із героями. Це повнометражний фільм, події якого проходить протягом кількох днів у часі та просторі. Форма такої подорожі часто присутня в молодих режисерів-дебютантів, бо так дещо легше побудувати сюжет. Твої герої можуть опинитися будь-де, з ними може відбуватися будь-що. Я не скажу, що це легка форма, але вона зрозуміла для багатьох як глядачів, так і творців. Форма — це упаковка, зміст — всередині", —  сказав він.

Сюжет фільму: у кримського татарина Мустафи помирає його первісток, Назім. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму, згідно з мусульманськими традиціями.

"Саме ця подорож дає можливість цим героям прорефлексувати, знайти спільну мову, проговорити багато болючих тем. Важка трагедія дає можливість двом героям зрозуміти чи дізнатися трохи більше. Це той досвід, якого нікому не бажаєш, але який іноді потрібен. Після цих важких подій ми дуже багато що зрозуміи в нашій країні, почали дискутувати. Життя так складається, що тільки через перепони ми стаємо сильнішими", — розповів Наріман Алієв.

За його словами, близько 130 українських кінотеатрів підтримало фільм та взяло його в прокат.

Нагадаємо, що 23 серпня 2019 року Український оскарівський комітет обрав драму Нарімана Алієва "Додому" у якості національного претендента від України на премію "Оскар" за найкращий фільм іноземною мовою.