Людині не бажано постійно бути наодинці – психологиня

Людині не бажано постійно бути наодинці – психологиня

Телекомпанія НВО зараз розігрує серед своїх прихильників спеціальні коробки для "відсторонення від світу" та захисту особистого простору. Люди зможуть просто сидіти всередині таких коробок і, наприклад, переглядати серіали. Чи завжди потрібно захищати свій особистий простір і чи корисна самотність, пояснила в ефірі Радіо Промінь психологиня Катерина Гольцберг.

Психологиня зазначила, що зараз тема особистого простору та його захисту є дуже нагальною, особливо якщо порівнювати з минулим.

"Зараз дійсно існують проблеми з особистим простором. Ми чомусь одне одному набридли і вважаємо, що свій особистий простір потрібно захистити. Можливо, це певний тренд, мейнстрім. Я не завжди вважаю, що це доречно. Адже іноді ми, захищаючи свій простір, взагалі відсторонюємося від реального життя", – пояснює психологиня.

Коробки від НВО, як вважає Катерина Гольцберг, можуть бути не те що корисними, а навіть шкідливими, адже вони ще більше відгороджуватимуть людину від суспільства.

"У певних речах це, можливо, вихід. Але для незначного відсотку людей. Хоча зараз є досить багато дискретних людей – інтровертів, соціофобічних. Для них це дійсно може бути необхідним, – пояснює експертка. – У Японії, де дуже багато людей, люди дійсно страждають від того, що навколо багато людей, світ тісний. Там є навіть спеціальні ресторани, де люди можуть окремо їсти свою їжу, не сидячи ні з ким за столиком".

Хоча вважається, що порушення особистого простору може призводити до депресії і навіть самогубств, дистанціювання від соціуму, переконана психологиня, може мати не менш катастрофічні наслідки.

"Коли людина залишається наодинці і її ніхто не бачить, така людина може ще швидше дійти до самогубства, бо вона взагалі ізольована від сторонніх очей. Мені здається, що емоційний інтелект, рефлексія і всі такі можливості, про які ми зараз говоримо дуже багато, більше сприяють тому, щоб ми жили у комфортному світі, – розповідає психологиня. – Я раджу людям вибудовувати певні правила у взаємодії. Навіть у комунальних квартирах люди домовлялися про певні правила, вирішення якихось конфліктів. Якщо у нас будуть певні правила, які всі будуть виконувати, це покращить наше життя".

фото - unsplash.com