"Навіть уві сні говоритиму без помилок" – мовознавець Олександр Авраменко

"Навіть уві сні говоритиму без помилок" – мовознавець Олександр Авраменко

У київському Освіторія Хаб завтра о 16:00 відбудеться презентація книги "50 експрес-уроків української мови для дітей" від мовознавця Олександра Авраменка. Про свою нову книжку, майбутній радіодиктант та українську мову в побуті в ефірі Радіо Промінь розповів мовознавець Олександр Авраменко.

Олександр Авраменко розповів, що вже настільки звик до української літературної мови, що навіть у побуті спілкується винятково нею.

"Я настільки втягнувся і звик, що мені вже важко говорити з помилками. Але іноді я так само несвідомо припускаюся помилок, хоча у більшості випадків у мене все відбувається "на автоматі". Мабуть, навіть уві сні я говоритиму без помилок", – поділився мовознавець.

Цієї п’ятниці, 8 листопада об 11:00 відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Олександр Авраменко є автором тексту, і саме він начитуватиме його у прямому ефірі.

"Це текст, який я вичитую на молекулярному рівні, напевно. Це шалена відповідальність, адже цей текст щороку пишуть мільйони людей у різних країнах світу. Минулого року цей диктант написали у 27 країнах світу", – зазначає він.

Також Олександр Авраменко анонсував зміни в процедурі проведення радіодиктанту.

"Цього року у нас буде новація. Одразу після завершення диктанту у вас буде 15 хвилин, щоб надіслати свою роботу на нашу електронну пошту, якщо ви хочете взяти участь у конкурсі. А після цього одразу ми розпочнемо перевірку, я проведу роботу над помилками. Свято завершиться у цей же день. Адже борщ смачний, поки він гарячий".

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й телеглядачі (акцію транслює телеканал UA: Перший) можуть взяти участь у написанні диктанту й перевірити, наскільки добре вони знають мову. Пишуть диктант і за межами України. Торік на адресу Українського радіо надійшло 32779 диктантів. З них без помилок написали 311 учасників.

Фото - facebook.com