Хто може стати лауреатом літературної премії імені Олеся Ульяненка — розповідає голова оргкомітету

Хто може стати лауреатом літературної премії імені Олеся Ульяненка —  розповідає голова оргкомітету

Лауреатом Міжнародної літературної премії імені Олеся Ульяненка цього року став Лесь Белей. Премія була заснована мистецькою спільнотою для відзначення письменників за визначні здобутки в українській літературі. Голова оргкомітету, куратор премії, редактор та колишня подруга письменника Євгенія Чуприна в ефірі Радіо Культура розповіла про те, як обирають переможців цього конкурсу.

Євгенія Чуприна розповіла про історію створення цього конкурсу. "Автором цієї премії є сам Олесь Ульяненко. Він ділився зі мною своїми міркуваннями щодо створення літературної премії. Щоправда, він хотів би фонд. Це було б значно краще, але ми цього поки що не тягнемо. Він думав, що треба підтримувати письменників-нонконформістів, котрі не можуть заробляти, у яких є певні проблеми із відзнаками. Варто зазначити, що Олесь Ульяненко отримав Шевченківську премію за дебютний роман "Сталінка", який містить ненормативну лексику, сленг про тогочасні реалії. У принципі, щоб підтримувати письменників, які експериментують, розширюють поле пошуку в літературі, саме й була створена така премія. Олесь Ульяненко вважав, що іменна премія — це добре, тому ми назвали її його іменем", —  розповіла вона.

Загалом про старт Літературної премії ім. Олеся Ульяненка було оголошено 8 травня, на 50-річчя Олеся Ульяненка, на вечорі спогадів у Спілці письменників.

Щоб узяти участь у цій премії, треба бути не просто письменником-нонконформістом, а й мати своє обличчя в літературі та мати свої видані твори.

"Якщо людина просто пише маячню, нікому не цікаву, то це не нонконформіст, а просто фрік. Нонконформіст —  це не тільки коли ти щось шукаєш, а й тоді коли знаходиш те, що потрібно людям, те що їх цікавить", — розповіла вона.

За її словами, цього року список претендентів на перемогу був досить зоряним.

"Наприклад, була книжка Артема Чапая "The Ukraine", яка за списками ВВС входила до п’яти найкращих романів. Звісно, ми йому не могли дати премію. Бо навіщо йому ще й премія Олеся Ульяненка? У нас дуже хороші поети. Я, наприклад, висувала поета Гєника Бєлякова. Поетам дуже важко, бо в журі мало поетів. Варто було б його підтримати",  розповіла вона. 

Євгенія Чуприна зазначила, що генеральним спонсором премії є  Андрій Гончарук. "Фактично це премія видавництва "Люта справа". Андрій Гончарук зацікавлений у тому, щоби працювати з авторами, він є членом журі, він читає тексти", — сказала вона. 

Євгенія Чуприна є шефредактором видавництва "Залізний тато". Отож можна сказати, що ці два видавництва — "Люта справа" та "Залізний тато" — беруть активну участь у розбудові цього літературного конкурсу та виявленню нових імен в українській літературі. 

Цьогоріч лауреатом Премії імені Олеся Ульяненка став Лесь Белей, який продемонстрував майстерне володіння різними шарами української мови, позитивну асоціальність і неабияку творчу сміливість у виході за межі зручного формату. Дипломами відзначені Гєник Бєляков, Ігор Астапенко, Валерій Пузік, Сайгон, Павло Коробчук, Олександр Харчук, Роман Офіцінський, Юрій Балюк, Артем Чапай, Роман Скляров, Олена Дмитерко. Спеціальні відзнаки за популяризацію творчості Олеся Ульяненка отримали професор Максим Тарнавський та Ольга Рудакевич.