У Сумському академічному театрі покажуть воєнну драму "На зламі душ наших..."

У Сумському академічному театрі покажуть воєнну драму "На зламі душ наших..."

Сумський академічний театр імені Михайла Щепкіна 6 листопада покаже воєнну драму "На зламі душ наших..." за твором Дмитра Дінєва "Шкіра і Небо". Про це в ефірі радіо Культура розповів Микола Юдін, директор театру, заслужений діяч мистецтв України.

0:00 0:00
10
1x

"Життя таке, яке є… І сьогодні це наша проблема, нашої держави, нашої України. Тому ми так назвали виставу "На зламі душ наших", але в автора "Шкіра і небо". Дуже емоційна вистава. Там усього три дійові особи, ми думали спочатку її поставити на Малій сцені, такий був задум. Думали, що три актори впродовж півтори години – важко для глядача. Та нічого подібного, грають настільки сильно, точніше, не грають, не люблю цього слова, проживають життя",  повідомив Микола Юдін.

У тонкощах воєнної справи творчий колектив консультували троє полковників, які під час прем'єри, не приховували сліз, настільки сценічна робота була реальною.

Автор не прив’язується до конкретики, не зазначає країни конфлікту. "Тут йдеться про проблему війни, як вона нівечить душі людей… Чудовий режисер, дуже багато таких сценічних ефектів, які ми і не тільки ми, а й інші театри України не використовували", наголосив директор театру.

Режисура, сценографія, музичне оформлення — Раду Гілаш (Румунія). Дія відбувається в наш час, в період одного з останніх збройних конфліктів. Він — найманець, чужак, що воює за тих, хто більше платить. Все його життя витатуйоване на його тілі  дати, імена, хрест, сльоза, змій і навіть крила янголів. Вона — звичайна дівчина, яка оббирає мертвих солдат, щоб якось вижити. Їх зустріч, що починається з погрози розправи за мародерство, поступово переростає в щось більше... Війна в поданні режисера умовна — немає ознак певної країни або конкретних історичних подій. Герої зі зброєю в руках борються за своє життя в будь-який момент, але вони так звикли до війни, що вона стала чимось простим, звичним і буденним.