Для більшості депутатів-прогульників фінансова мотивація не є запобіжником пропусків – Комітет виборців України

Для більшості депутатів-прогульників фінансова мотивація не є запобіжником пропусків – Комітет виборців України

29 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо припинення відшкодування народним депутатам витрат на виконання їхніх повноважень у разі безпідставного пропуску засідань Верховної Ради або комітету. Проте більшість народних депутатів, які пропускають засідання є забезпеченими людьми, для яких така фінансова мотивація не є запобіжником від пропусків. Про це Українському радіо розповіла заступниця генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник.

0:00 0:00
10
1x

"Відповідно до нового законодавства, якщо депутат не відвідує 30 % засідань парламенту та 50 % засідань комітету, йому не відшкодовуються витрати на виконання повноважень депутата. Йдеться приблизно про 19 тисяч гривень, які розраховані на певні відшкодування депутатської діяльності, зокрема, телефон, житло, якщо є така необхідність, а також компенсацію транспортних витрат", – розповіла Наталія Линник.

Рішення, як пояснила заступниця директора КВУ, приймає голова регламентного комітету строком на один місяць: "Ще одне нововведення стосується скасування письмової реєстрація і запровадження реєстрації за допомогою зеленої кнопки. Тобто, якщо ти проголосував, тобі зараховується, що ти був присутній на роботі. Раніше ж виникали колізії, що людина могла письмово зареєструватися, але не голосувала і були розбіжності. Тепер депутат мотивується до голосування, а не просто присутності у Верховній Раді".

"Очевидно, у випадку, коли депутат має належні підстави для відсутності, наприклад, якщо людина захворіла або через поважні обставини була на якихось траурних подіях, поїхала у відрядження і є відповідні документи, які підтверджують це, депутат отримає компенсацію", – зазначила Линник.

Також експертка розповіла й про можливість голосувати на відстані, вставляючи картку в телефон: "Щодо програми у телефоні, то вона розрахована на дуже важливі законопроекти. Проте картка для такого голосування також реєструється через електронну систему. Фальсифікації тут бути не може, оскільки депутат міг бути на профільному засіданні Кабінету Міністрів абощо, але в межах урядового кварталу, тому й дія картки обмежується територіально".

"Варто зазначити, що більшість депутатів-прогульників цього скликання були й у попередньому складі парламенту, де також пропускали засідання. Проте люди, які входять в 50-ку тих, хто переважно пропускає як пленарні засідання, так і робочі засідання комітетів є досить забезпеченими і не потребують компенсації, тому для них фінансова мотивація не є належним запобіжником від пропусків", – підсумувала Наталія Линник.

За даними Комітету виборців України, у середньому в парламенті були присутні 378 нардепів або 89% від нинішнього складу парламенту. Серед фракцій найвищі показники відвідуваності у "Слуги народу" та "Європейської солідарності". На засіданнях Ради були присутні 92% депутатів СН та 87% депутатів ЄС. Фракція "Голос" займає третє місце з результатом 86%.

Нижчі показники у фракцій "Опозиційна платформа – За життя" та "Батьківщина": 80% і 79% відповідно.

ФОТО: DW