"Перегляньте, що є у вашій шафі": що таке свідома мода і як стати свідомим модником

"Перегляньте, що є у вашій шафі": що таке свідома мода і як стати свідомим модником

Сьогодні ввечері в Urban Space 500 у Києві відбудеться захід про трансформації модної індустрії від лінійної моделі до циркулярної на прикладі шведських компаній. Справжній фахівець з еко-моди, очільниця департаменту комунікацій Ukrainian Fashion Week Дар’я Марусик.

Дар’я Марусик зазначила, що "модним трендом" відповідальна мода в усьому світі стала ще п’ять років тому.

"В Україні є відповідальна мода, і дуже багато українських дизайнерів є зараз адептами світового руху на відповідальність у моді, як у споживанні, так і у виробництві. Відповідальна мода – це та мода, яка є найбільш екологічно нейтральною для планети, а також соціально позитивною в плані того, що люди, які працюють у модній індустрії, отримають нормальну зарплатню і працюють у гарних умовах. Зараз це є реальністю, весь світ рухається у цьому напрямку", – поділилась експертка.

Багато брендів закладають посили про свою свідомість та відповідальність в інформаційні кампанії. Даря Марусик радить звертати увагу на це, якщо ви хочете стати свідомим споживачем.

"Бренди зараз намагаються це комунікувати, і ви можете побачити це на якихось лейбах, і ви легко можете дізнатися, що цей бренд є еко-свідомим або еко-нейтральним. Якщо ви є свідомим споживачем, ви можете просто запитувати у продавців-консультантів, яка sustainableagendaу того чи іншого бренду. І вже на основі цього купувати і підтримувати свідоме споживання", – розповідає вона.

А першим кроком до свідомої моди має стати перегляд вашого гардеробу.

"Свідоме споживання варто почати з перегляду того, що є у вашій шафі. Зрозумійте, які речі ви насправді носите, чи носили ви їх понад 10 разів, а які речі ви не носите і вони у вас просто лежать. Подивіться на склад тканин, чи надаєте ви перевагу екологічним тканинам, чи у вас багато поліестеру", – зазначила експертка.

Читайте також:"Робіть вибір правильно!": український бренд випустив лінійку купальників з переробленого пластику

Дар’я Марусик додала, що свідоме споживання стосується не лише одягу з натуральних тканин. Вона нагадала, що зараз багато виробників виготовляють одяг з переробленої тканини. Так, серед колекцій сучасних дизайнерів можна побачити сукні з тканини, виготовленої з ПЕТ-пляшок.

На фото: українські купальники U-R-SO з переробленого пластику. Фото U-R-SO