Як Польща підтримує промоцію української класичної музики – розповідає диригент Роман Ревакович

Як Польща підтримує промоцію української класичної музики – розповідає диригент Роман Ревакович

У жовтні у Варшаві закінчилися Дні української музики, фінансового підтримані польською стороною. Детальніше про захід та реакцію польських засобів масової інформації Українському радіо розповів диригент, композитор і продюсер Роман Ревакович.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Тиждень тому ми закінчили 5-ті Дні української музики у Варшаві, які проходять за моєю ініціативою. Перший фестиваль мав місце двадцять років тому, відтак відбувається він нерегулярно й вимагає зусиль як концептуальних, так і фінансових", – розповів Роман Ревакович.

За словами диригента, фестиваль завжди проводиться у кращих музичних місцях польської столиці: "Йдеться, наприклад, про концертні зали Національної філармонії Варшави чи концертну студію Польського радіо. Намагаємося донести до польського слухача інформацію про те, що українська музична культура має високу художню якість. Тому в своїх рецензіях журналісти відзначають своє здивування, що вони про це не знали й що українська музика заслуговує на поширення та широку світову кар’єру".

"Щодо інших міст поза столицею, то там не почути української музики. Діє авторитет західної творчості. Для Польщі визнаною є світова музика: німецька, французька, англійська, російська. Загалом у світі українська культура є зовсім невідома і коли держава не буде вживати засобів промоції своєї культури, так буде й надалі. А я у Польщі не відчуваю, що є якийсь рух у цьому плані. Наприклад, наш останній фестиваль української музики ми провели повністю за польські гроші", – зазначив Роман Ревакович.

Диригент додав, що в листопаді у Києві й Харкові у зв’язку з 200-літтям від народження польського композитора Станіслава Монюшка, відомого в першу чергу своїми оперними надбаннями, відбудуться концерти, присвячені творчості композитора. 

Більше про подію можна дізнатися тут.

ФОТО: Українське радіо