Як отримати красиву усмішку: правда і міфи про реставрацію зубів

Як отримати красиву усмішку: правда і міфи про реставрацію зубів

Стоматолог-ортопед Володимир Ящишин в ефірі Українського радіо розповів, чи потрібно видаляти зуби мудрості, як сьогодні можна реставрувати зуби та як зробити усмішку красивою та здоровою.

Яка різниця між стоматологом-ортопедом і стоматологом-ортодонтом?

— Насправді є і стоматолог-ортопед, і стоматолог-ортодонт.  Стоматолог-ортопед — це той лікар-стоматолог, який займається широким спектром протезування (протезування на своїх зубах, коронки, вініри, мостовидні конструкції, знімне протезування, протезування на імплантатах. Стоматолог-ортодонт — той, хто займається проблемами прикусу, встановлює брекети, капи, тощо.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

— Зуби мудрості не потрібно видаляти всім. Потрібно сходити до стоматолога, який скаже, чи потрібно пацієнту їх видаляти. З практики, у більшості зуби мудрості потрібно видаляти. Є декілька причин, чому вони заважають. Оскільки люди еволюціонували, перестали їсти м’ясо, почали користуватись ножами, порчами їсти салати, смузі, і деякі зуби нам стають просто непотрібними. Та й щелепи стали меншими, для них просто немає місця.

Кажуть, що зуби мудрості дуже швидко псуються, тому краще їх прибрати завчасно. Це ще й пояснюють тим, що щелепа дуже маленька, і ці зуби почнуть зсувати щелепу, і усмішка почне псуватися і бути рельєфною. Це правда чи міф?

— Абсолютна правда, може бути і таке. У тих, у кого немає місця, а зубки мудрості активно ростуть, вони можуть зсувати зуби, що призводить до викривлення зубних рядів. До того ж, восьмі зуби важко чистити. Вони часто каріозні, пульпітні. І їх важко лікувати.

Як зараз змінилось поняття "реставрація усмішки"? Реставрація ХХІ століття — це що?

— Стоматологія в Україні справді на дуже високому рівні. Реставрацію у ХХІ столітті можна поділити на дві категорії: пряму та непряму реставрації. Пряма реставрація — це коли лікар-стоматолог-терапевт-реставратор у кабінеті за допомогою фотополімерного матеріалу, який засвічується лампою, робить реставрації. Непряма реставрація — вініри, коронки, накладки, вкладки, керамічні, металокерамічні чи цирконієвокерамічні рестарації,  на які лікар-стоматолог-ортопед знімає відбитки в кабінеті, потім в лабораторії технік їх виготовляє, а потім лікар вже у кабінеті їх фіксує.

Чи бувають сьогодні такі випадки, коли зуб не можна врятувати?

— Звісно, такі випадки є. На сьогодні рятується набагато більше зубів, ніж раніше, у рази. Але все одноє такі зуби, які не можна врятувати. І це є єдиним показом до видалення зубів. Якщо лікар не може встановити реставрацію, тоді, на жаль, цей зуб не можна врятувати.

Дуже страшно наразитися на помилку лікаря під час реставрації. Які помилки найбільш поширені? Встановлення імплантів чи вініри?

— Я б не сказав, що імпланти — найбільш поширені, але вони найбільш болючі. У разі, якщо щось не так, це завжди супроводжується якимись больовими відчуттями, набряком, можливо, якоюсь гноєтечею, після цього потрібно приймати антибіотики.

А вініри чи навіть звичайна пломба — ну що може з нею статися? Вона може випасти. Край переходу до зуба може почорніти, може не прилягати ідеально. Це також  помилка, але пацієнт може цього не відчути і навіть "забити" на це. Ну почорніло, і що тут.

Скільки коштує "голлівудська усмішка"?

— Це недешево.

А це боляче?

— Точно не боляче. Завжди ставлять питання: "Це боляче?" Ні. Навіть встановлення імпланта— не боляче, тому що це все відбувається під анестезією. Зрозуміло, що після того, як вийде анестезія, все одно призначиться курс антибіотиків, протизапальних, можливо, протинабрякових засобів. Чи можуть бути больові відчуття? Вони будуть, це гостра травма, яка була у ротовій порожнині. Але загалом вони абсолютно терпимі.

При виготовленні вініра треба хоч мінімально, але відпарирувати (обтесати — ред.) живий зуб, і зрозуміло, що це боляче. Але сьогодні є такі круті анестетики, що роблять процес абсолютно безболісним.

Фото — pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук