Булінг: що це і як діяти з буллерами — пояснює експертка

Булінг: що це і як діяти з буллерами — пояснює експертка

Про те, чому відбувається булінг, що в таких випадках можуть робити як діти так і дорослі, говорили в ефірі Радіо Культура з експерткою Галиною Корнієнко.

0:00 0:00
10
1x

Експертка каже, що можна визначити за поведінкою дитини, що її цькують.

"Ця дитина починає поводитися, як це кажуть дорослі, дивно: уникати якихось певних активностей, уникати школи. Дитина відчуває себе якоюсь не такою", - розповіла Галина Корнієнко.

Вона також пояснила, що таке цькування чи булінг:

"Цькування - це повторювані дії, які направлені на те, щоб якимось чином принизити людину або надати їй шкоди, зробити таким чином, щоб людині було не комфортно. І це відбувається ще й тоді, коли людина, яка цькує, вона вища по статусу або сильніша".

"Ще одна ознака цькування або булінгу - коли долучається третя сторона. В булінгу завжди три сторони - є агресор, є жертва, є спостерігачі, тобто ті, хто дивляться на цю ситуацію, ті, хто приймають одну чи іншу сторону, чи жодної сторони нібито не приймають, вони розглядають", - наголосила Корнієнко.

Експертка запропонувала алгоритм дії в ситуації булінгу в школі.

"Є такий спосіб роботи з булерами, з випадками булінгу, коли ця робота проходить приховано. Коли ми розглядаємо ситуацію наодинці з кожним хлопцем, з кожною дівчиною, які до цього причетні. При цьому, коли ми розмовляємо з жертвою, ми намагаємося з'ясувати, що відбувалося, де відбувалося, як відбувалося, чи є якісь речі, що можуть довести, що це відбувалося", - пояснила вона.

"А коли ми розмовляємо з агресорами, ми розмовляємо з агресорами таким чином, щоб він розповів, що відбулось і яким чином завадити цьому процесу. Тобто ми ніби беремo булера і залучаємо виправити цю ситуацію. Але якщо ми працюємо в цій прихованій методиці, то треба щоб геть всі вчителі в цій школі розуміли, що відбувається", - додала екпсертка.

Фото: Дзеркало тижня