Як обрати надійне та безпечне автокрісло для дітей — поради автоексперта

Як обрати надійне та безпечне автокрісло для дітей — поради автоексперта

Автоексперт Рауль Чилачава розповів, як безпечно перевозити дитину в авто та як обрати надійне автокрісло.

"Має сенс говорити про те, щоб дитина була у безпеці. Якщо ми говоримо про те, що ми хочемо уникнути штрафи, то це трохи дивна позиція, яка у нас була раніше. Усі почали використовувати паски безпеки, тому що штрафують, а не тому, що люди не гинуть", — прокоментував Рауль Чилачава.

Автоексперт зауважив, як правильно обрати автокрісло для дитини.

"Правила дуже прості. Коли ви купуєте це автокрісло, вам завжди нададуть консультацію: що ви можете поставити це сидіння назад, сидіння іншого типу можете поставити спереду, що є декілька видів кріплень. Звичайно, сидіння треба підбирати під дитину, під її вагу  та зріст. Тому що коли дитині 12 років і її зріст близько 145 см, то дня неї потрібно підбирати спеціалізоване крісло, оскільки дитина може не поміститися. Але якщо ми говоримо про 99 % дітей, то на сьогодні є величезна кількість компаній, які пропонують будь-яке крісло будь-якої ціни, починаючи від трьох тисяч гривень за нове крісло. Крісло, яке вже було у використанні, буде коштувати так, як заправити бак автомобіля", — прокоментував він.

Рауль Чилачава пояснив, чи  вживане автокріло є надійним.

"Запас міці та потужності у якісному кріслі є дуже великим. Коли ми говоримо про автокрісло, яке було в аварії, це фактично те саме, що і авто, яке було в аварії, а потім його відновили. Це завжди велике питання. Якщо це автокрісло не було в аварії, запас міцності у нього великий. І треба сказати, що ці крісла роблять дуже надійними", — сказав експерт.

Чилачава також додав, що, "за статистикою, з автокріслом у дитини від 50 до 80%  збільшуються шанси на виживання під час ДТП.  Звичайні крісла для дітей зростом до 135 см та паски безпеки практично жодним чином дитині не допомагають, оскільки вони її не отримують. Це все розраховується під дорослу людину".

Зазначимо, в Україні вводять штраф за перевезення дітей без автокрісла. Депутати проголосували за законопроєкт про введення штрафів за перевезення дітей без автокрісла. Його підтримали 332 депутати. Перший штраф за порушення правил перевезення дітей — 510 гривень, за таке саме порушення, вчинене повторно протягом року — 850 гривень.

Правила дорожнього руху забороняють перевозити дітей віком до 12 років і зростом до 145 см в авто без використання спеціальних засобів, які дозволять пристебнути дитину пасками безпеки. Але раніше штрафів за це не було.

Ілюстративне фото: Вікна