Сіра зона та війна на Донбасі: українцям покажуть патріотичне кіно "Вузький міст"

Сіра зона та війна на Донбасі: українцям покажуть патріотичне кіно "Вузький міст"

Продюсер Олег Коляда та сценарист фільму Мірза Давітая в ефірі Українського радіо розповіли, як створювали патріотичний фільм "Вузький міст" про російсько-українську війну на Сході.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"У цьому фільмі є паралелі з Абхазією. Дуже важливо, що у фільмі показано паралель того, що відбувалось у Грузії, і того, що відбувається в Україні. У багатьох аспектах ситуації дуже схожі. Коли я писав сценарій, я хотів підкреслити цю лінію, що імперія воює тими ж методами. Звичайно, є різниця, наприклад, гібридна війна, але в цілому продовжується те саме", — зазначив Мірза Давітая.

 Сценарист фільму зауважив, що одна з ключових тем цього кіно продукту є сіра зона, сформована у Донбасі.

У фільмі "Вузький міст" сіра зона —  це дуже актуальна тема. В Абхазії та Осетії це був важливий момент для Російської імперії, аби створювати там таку ситуацію, де можна було б без перешкод перевозити контрабанду. А контрабанда — це погано для економіки країни. У Донбасі також є сіра зона, і наші герої саме проти цього і борються.

 

Олег Коляда розповів, як виникла ідея створення фільму та коли він може вийти у прокат.

"Цей проект зародився ще рік тому, коли ми познайомилися з Мірзою і з його сценарієм фільму "Вузький міст". У минулому році ми подавались до Держкіно, пройшли всі етапи пітчингу, але нас не вистачило фінансування. І цього року ми вже подавалися до Українського культурного фонду, який зрозумів актуальність на необхідність висвітлення тих подій, які відбуваються на Сході, і паралелі, які відбувалися у Грузії, щоб люди зрозуміли, до чого може призвести територія війни, яка йде від Росії. І нам видали можливість створити якісне кіно, яке, ми сподіваємось, зможуть побачити наступного року більшість українців у кінотеатрах та на телеканалах. Також ми маємо за мету показати наше патріотичне кіно на території європейських країн. І вже близько 10 країн зацікавилися показом фільму. Це буде і прокат, і фестивальна історія", — прокоментував.

Коляда також додав, що українська держава заохочує популяризацію України у світі шляхом компенсації коштів іноземним компаніям, які знімають кіно на території нашої держави.

"Був підписаний закон про повернення іноземним компаніям 25% тих коштів, які вони залучають як співпродюсери, їм компенсує держава. Якщо вони знімали кіно на території України, за українським сценарієм та за участю українських акторів, то вони отримують ще додатково 5%. Це пов’язано з тим, що так буде популяризація України у світі, аби більшість іноземних країн інвестували в Україну", — сказав співпродюсер фільму.

Фото зі зйомок фільму, facebook.com/vuzkyymist