У команди Зеленського немає спроб проведення діалогу щодо реінтеграції Донбасу на основі консенсусу — Кучеренко

У команди Зеленського немає спроб проведення діалогу щодо реінтеграції Донбасу на основі консенсусу — Кучеренко

У команди президента України Володимира Зеленського немає спроб проведення діалогу щодо реінтеграції Донбасу на основі консенсусу, переконана керівник проектів Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко. Про це вона заявила в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

"Стратегія реінтеграції Донбасу мусить включати в себе дуже великий комплекс описаних заходів, які мають бути проведені для цієї реінтеграції. Треба буде докласти дуже значних зусиль, щоб цей документ з’явився, не говорячи навіть про те, що треба буде докласти надзусиль, щоб цей документ був результатом консенсусу", — зазначила Марія Кучеренко.

Експертка зауважила, що, наприклад, блок про амністію має бути найбільшим і найбільш детально виписаним, а також мусить включати в себе і поняття колаборації.

"Тобто все має бути прописано наскільки чітко, щоб виключити будь-які маніпуляції з боку Російської Федерації, з боку їхніх пропагандистських ЗМІ, які все розповідають про те, що Україна нібито має намір карати всіх, хто так чи інакше був дотичним до окупаційних адміністрацій, наприклад, прибиральниць чи людей зі сфери обслуговування", — каже вона. 

Кучеренко наголосила, що у команди Володимира Зеленського немає спроб проведення діалогу щодо реінтеграції Донбасу на основі консенсусу.

"Я не бачу на сьогодні спроби проведення такого діалогу з боку команди Зеленського, саме плану реінтеграції, який буде побудовано на консенсусі всередині України. Навіть якщо ми подивимось фільм "За крок до миру" про відведення сил у Золотому, який презентував Зеленський аудиторії, ми побачимо, що представлено лише погляд тих жителів Золотого, які за відведення, і не було взагалі представлено погляду тих, хто виступає проти відведення. А такі люди є. Я не виключаю, що це повториться на рівні експертної спільноти з цим документом про реінтеграцію", — сказала вона.

Зазначимо, під час виступу на Форумі єдності у Маріуполі президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні має з'явитися державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу та Криму.

За словами Зеленського, щоб реінтеграція була успішною, стратегія держави має включати 4 складові: прозорість і публічність, консенсус, реалізм та імплементацію.

Фото — president.gov.ua