"Можемо отримати серйозний жіночий протест" — Олег Жданов про призов в армію з 18 років

"Можемо отримати серйозний жіночий протест" — Олег Жданов про призов в армію з 18 років

В ефірі Радіо Промінь військовий експерт Олег Жданов пояснює перспективи запровадження призову на строкову службу з 18 років.

Вже наступної весни юнаків хочуть знову призивати на строкову службу з 18 років. Зараз з 20 років. Такі плани озвучили у командуванні сухопутних військ, де також пропонують підвищити відповідальність за порушення правил військового обліку, зокрема, за неявку до військкомату за повісткою та ухилення від військової служби. Причина проста — надто багато чоловіків останнім часом намагаються ухилитися від служби в армії — лише у Києві таких нарахували понад 35 тисяч. З кожним роком охочих приходити у військкомати стає менше. Наразі штраф за ухиляння від військового обов’язку складає 255 грн або це може бути і обмеження волі.

Військовий експерт Олег Жданов пояснює, звідки протиріччя у законодавстві щодо віку призовників.

"Ніякої казуїстики немає, є закон, а указ його корегує. Петро Порошенко це зробив (видав указ про призов на строкову службу не раніше 20 років — ред.), щоб не створювати додаткове напруження в суспільстві. В світлі того, що були бойові дії, і що багато молодих хлопців 18 років потраплять до зони бойових дій. Цей указ підвищував вік призову і видавав зобов’язання не відправляти строковиків у зону бойових дій. Зараз ситуація в Збройних Силах дуже плачебна у плані комплектування особовим складом. Тому Генеральний штаб шукає будь-яку можливість. З одного боку вони бояться соціальної напруги, бо суспільство уже звикло до призову в 20 років, а з іншого боку — треба кимось комплектувати Збройні Сили. Велика реформа, яку 5 років проводили — це є її результати, її не було", — вважає Олег Жданов.

На думку експерта, така нагальність питання є яскравою ознакою того, що осінній призов провалюється:

"Вони не можуть зібрати кількість строковиків для того, щоб призвати їх в лави Збройних сил. Тут знову ж таки ми стикаємося з проблемою, що держава не турбується про мотивацію юнаків іти до лав Збройних Сил", — вважає Олег Жданов.

Повернути призов до 18 років, на думку експерта, проблему докорінно не вирішить. 

"На жаль, у нас немає системи в роботі влади. Ми не бачимо програми розвитку та реформування Збройних Сил, особливо в плані організаційно-штатної структури та комплектування. Треба на державному рівні вирішувати це питання, причому терміново, бо з кожним призовом ситуація буде погіршуватися", — зазначає експерт.

Він прогнозує, що весняний призов на такими правилами збільшість кількість тих чоловіків, які ухиляються від служби.

"Я думаю так, що матері рознесуть військкомати вщент. Ми можемо отримати дуже серйозний протест, особливо жіночий. А він потягне за собою решту чоловіків і це може перерости в дуже таку велику хвилю, яка буде в першу чергу висловлювати протест проти такої зміни умов призову, а в другу чергу, вона буде звинувачувати владу, особливо президента, в тому, що він не вирішує ці питання", — говорить експерт. 

1 жовтня розпочався осінній призов на строкову військову службу. Призовний вік в Україні встановлено на рівні 20-27 років. Строк служби становить 18 місяців, але для тих, хто має вищу освіту (ступінь магістра або спеціаліста), — 12 місяців. Військовослужбовці строкової служби для виконання бойових завдань в зоні проведення операції Об’єднаних сил не залучаються.

Фото: Obozrevatel