Якщо Україна інтегрує ОРДЛО за сценарієм Росії, це може призвести до федералізації та масових рухів — політтехнолог

Якщо Україна інтегрує ОРДЛО за сценарієм Росії, це може призвести до федералізації та масових рухів — політтехнолог

Якщо Україна інтегрує нині тимчасово окуповану частину Донецької та Луганської областей до свого складу за російським сценарієм, це призведе до федералізації країни та масових рухів на Сході та Заході, переконаний політтехнолог Олександр Кондратенко. Про це він сказав в ефірі Українського радіо, прокоментувавши, як президент Володимир Зеленський має відстоювати інтереси України під час зустрічі у нормандському форматі після розведення військ у Золотому.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Зустріч у Нормандському форматі не може бути ціллю, заради якої варто здавати власні території. Якщо зустріч у нормандському форматі відбудеться і не будуть порушені якісь попередні домовленості, президент Зеленський має з чітким планом туди йти і відстоювати позиції саме українського суспільства і нашого народу, а не йти на ту формулу або поступки, які нав’язує Російська Федерація", — зазначив Олександр Кондратенко.

Політтехнолог переконаний, що якщо Україна інтегрує тимчасово окуповану частину Донецької та Луганської областей до свого складу "за російським сценарієм, це призведе до федералізації країни та масових рухів на сході та заході країни".

"Якщо ми підемо за тим сценарієм, який нам нав’язує Росія, інтегруємо Донецьку та Луганську області у склад України за їхнім сценарієм, то ми фактично йдемо до федералізації країни. Це не дуже гарний сценарій. Це може викликати рухи не тільки на Донецькій та Луганській областях, а це може викликати певні рухи і в західній частині України".

Кондратенко також додав, що президент Росії Володимир Путін прагне інтегрувати ОРДЛО назад до складу України, аби потім дестабілізувати країну на державному рівні.

"Якщо Путін має сценарій по нашій державі, а ми прекрасно розуміємо, що йому ні Донецька ні Луганські області фактично не потрібні, то він хоче інтегрувати їх знову в Україну і дестабілізувати у подальшому ситуацію вже в країні на більш високому, державному рівні. Коли області інтегруються, то дестабілізація може відбуватись на тому рівні, що, наприклад, бойовиків можна буде побачити у нас у Верховній Раді", — пояснив експерт.

На цю тему — Маломуж про розведення сил у Золотому: є небезпека невиконання умов з боку бойовиків

Зазначимо, міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що  29 жовтня о 12:00 в Золотому Луганської області розпочалось розведення сил з обох сторін. За його словами, процес розведення мають підтвердити спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Пристайко сказав, що у Золотому обстріл востаннє був 18 жовтня, тобто умова про семиденний режим тиші була виконаною, що дозволило в цьому районі почати розведення сил. При цьому на офіційній сторінці штабу ООС у Faсebook днями повідомлялося про обстріли, згодом після заяви Пристайка 29 жовтня у штабі заявили, що обстріл відбувся "не в зоні розведення сил".

На фото — Олександр Кондратенко