Як захиститися від лікарських помилок – радить юрист

Як захиститися від лікарських помилок – радить юрист

Як захиститись від лікарських помилок? Про це говорили в ефірі Українського радіо з юристом, адвокатом Олександром Гришаковим.

0:00 0:00
10
1x

Статистика лікарських помилок в Україні

Такої статистики у нас в Україні немає. Вона не ведеться взагалі, оскільки така інформація не збирається централізовано одним органом. У нас це все розрізнено і інформація не зводиться одним певним центром. Тому є лише здогадки у кожного чиновника, у кожної системи є певні припущення скільки все ж таки помилок вчиняється лікарями під час діагностики, лікування, надання консультацій.

Що таке лікарська помилка?

З точки зору кримінального права лікарська помилка - це порушення порядку діагностики чи лікування, але без провини лікаря. Тобто фактично лікар робив все необхідне, щоб пацієнту допомогти але з огляду, припустімо, якоїсь складної ситуації, особливостей організму пацієнта, умов чи технічних умов самого лікаря, кваліфікації лікаря… і в результаті це мало негативні наслідки для життя чи здоров'я людини.

Якщо дійсно була халатність - це коли людина знала, за великим рахунком треба було більше провести діагностику, знала, що в нього були всі але цього умови але він не зробила і зрештою були якісь негативні наслідки. Тут є провина самого лікаря. В цьому випадку його притягають до кримінальної відповідальності. Основна стаття 140 Кримінального кодексу.

Як можна довести лікарську помилку?

Процедура доведення медичної помилки тривала. Пацієнт, який незадоволений якістю чи результатами медичної послуги - має право звернутися до Міністерства охорони здоров’я. При МОЗ є комісія, яка розглядає питання щодо якості медичних послуг. Але вони розглядають на основі медичної документації. Тому, щоб довести провину лікаря необхідно щоразу після кожного прийому кожному пацієнту вимагати копію документів і чеки про оплату. Ці документи й доводять, що саме цей лікар і ця клініка надали саме цю послугу.

Фото pixabay.com