Як дрони допомагають українським фермерам та військовим - пояснює інженер Валерій Яковенко

Як дрони допомагають українським фермерам та військовим - пояснює інженер Валерій Яковенко

З кожним роком все активніше у наше життя входять дрони. Але більшості з нас поки мало що відомо про них. Інженер-пілот Валерій Яковенко, засновник однієї з найбільших компаній в Україні, що пов’язана з дронами у студії Радіо Культура розказав, що це за "птах" та чому він такий популярний насьогодні.

0:00 0:00
10
1x

То що це за птах – дрон?

— Це річ, яка виконує свої місії автоматично. Ми, взагалі, звикли бачити дрони у повітрі. Але потрібно розуміти, що дронами також є підводні роботи, і наземні роботи. І взагалі, це роботи.

Чи правда, що операторами дронів стають люди, які у дитинстві не награлися літачками?

— Частково це правда. Мені завжди кортіло купити собі радіокерований літак або гелікоптер.

—  Як це воно бути оператором дронів?

— Це досить тривалий процес кропіткого планування місії. Потрібно виконати десятки перевірок, щоб у повітрі не було проблем. Під час польоту дрон збирає дані, оцифровує місцевість. І саме якість цієї роботи має оцінити оператор дрона.

Де можна цього навчитися?

— Я би рекомендував зосередитися на курсах та на програмах, що пропонують нам Державний авіаційний університет та Києво-Могилянська академія.

Що ще вміють робити дрони?

— Не тільки літати. Вони вміють плавати, вони можуть  пересуватися по землі. Дрон на собі несе сенсор, камеру. Саме цей сенсор, камера може отримувати інформацію, що не можливо отримати у інший спосіб.

Наскільки активно зараз використовуються дрони?

— Ми можемо побачити дрони, які літають над якимись масовими дійствами під час концертів. Їх використовують і аграрії на полях. Наприклад, у сільському господарстві близько 10% сільськогосподарських підприємств наразі використовують дронів. Тобто кожен десятий агроном знається на дронах. Дрони почали застосовувати у видобувній промисловості. І в енергетиці. Це і інфраструктурні об’єкти і проєкти. Навіть на залізниці. Крім того, дрони є невід’ємною частиною під час будь-яких військових або навколовійськових конфліктів. Ця техніка спочатку була заснована саме для цих завдань.

Чи легко знайти роботу операторам дронів – дистанційним пілотам?

— І так, і ні. Якщо ви маєте навички лише польоту, то, на жаль, вам потрібно буде перевчитися тому, що вміти красиво літати нікому не потрібно. Дуже важливим аспектом є якість отриманої інформації. Тому, якщо ви працюєте у сільському господарстві, оператору дрона потрібно бути трішки агрономом. Якщо ви працюєте у видобувній промисловості, то вам потрібно бути трошечки маркшейдером. І навіть якщо ви створюєте за допомогою дронів топоснову, топоплани та будуєте цілі карти, вам потрібно бути трішечки картографом та геодезистом.

Які дрони у нас зараз найменші, які найбільші за розміром? І взагалі, які вони бувають?

— Є дрони, які важать 330 грамів. Це дрони, на які вже встановлено тепловізор, на якому є камера із зумом. Який здатен літати 25 хвилин, відлітати на кілька кілометрів від оператора. Ще є і легші, але це іграшки. Якщо казати про надважкі дрони, то наразі це оприскувачі. Їхнє завдання розпилити засоби захисту рослин над полями. Ці дрони вагою близько 30 кг. І коли ви бачите таке створіння у повітрі, воно виглядає як дракон.

Чи обов’язково треба бачити сам дрон, щоб керувати ним? Де власне, знаходиться пілот?

— Необхідно знаходитися у полі зору, що дозволяє вам контролювати повітряний простір навколо дрона. Наприклад, він не бачить літаків. На великій швидкості він може не зорієнтуватися і пошкодити себе через натягнутий дріт, який знаходиться у повітрі. Тобто ви, знаходячись на землі, маєте контролювати повітряний простір навколо вашого робота. Дрон має можливість злетіти та виконати посадку абсолютно самостійно. Оператор лише задає координати, лише задає програмну місію. Виконувати операції за лінією видимості не рекомендовано.

Який зв'язок існує між оператором, дистанційним пілотом і дроном? Чи відчуваєте ви його частинкою себе?

— Інколи здається, що ви навіть літаєте разом з ним. Ці емоції, ці відчуття передаються через досить складну техніку. Є окуляри, які як шолом ви одягаєте на себе. І саме у цей час коли ви повертаєте свою голову, ви виконуєте функцію керування дроном. Ви отримуєте надвисокий, надчіткий ефект присутності у повітрі. Між оператором та дроном існує радіозв’язок, що дозволяє йому отримувати команди в надшвидкий проміжок часу.

Фото: 4vision