Перехід на зимовий час: економічних переваг немає, а шкода для здоров'я є

Перехід на зимовий час: економічних переваг немає, а шкода для здоров'я є

Вночі 27 жовтня Україна чи не востаннє переводитиме годинники, переходячи на зимовий час. Хоча Кабінет міністрів України своєю постановою й ухвалив, що цього року процедура переведення відбуватиметься востаннє, остаточне слово – за парламентом. Про те, чи є якась економічна вигода у переході на літній та зимовий часи і чи не шкодить це здоров'ю, Радіо Промінь розповів заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Десь близько двох років тому Київрада звернулася до двох міністерств – економічного розвитку і торгівлі та охорони здоров’я – з проханням прояснити, чому переводять годинники і на що це впливає. Міністерство охорони здоров’я відповіло, що після переведення годинників як на літній, так і на зимовий час протягом наступних двох тижнів збільшується кількість викликів швидкої і фіксується загострення хронічних захворювань. Як би це дивно не звучало, але це факт, підтверджений статистикою. А Міністерство економічного розвитку і торгівлі не змогло навести будь-яких аргументів, які б підтверджували якісь економічні переваги від переведення годинників як на літній, так і на зимовий час", – розповів Геннадій Рябцев.

За його словами, Київрада звернулася до Верховної Ради з проханням проголосовути закон, який би скасував переведення годинників, зафіксувавши той сонячний час, який найбільше відповідає Україні за її годинниковим поясом, в якому ми перебуваємо: "Але парламент не вважав цей законопроект таким, що має потрапити до порядку денного, і через це просто залишив відповідний законопроект без розгляду. Зараз же вважається, що краще зачекати, поки скасування літнього та зимового часу затвердить Європейська Комісія, а це відбудеться вже в наступному році, і тоді й Україна послідує за європейськими колегами".

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У перші дні після переведення годинника зростає смертність від раку та інфарктів – біологиня

"Економічного підґрунтя, яке якимось чином підтверджувало б переваги переведення, немає. Що стосується переведення годинників в авіасполученні, то це зазвичай викликає проблеми лише у пасажирів, а не авіакомпаній. А щодо поїздів Укрзалізниці, то вони ходять так, що година вперед чи година назад не становить різниці", – підсумував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, 27 жовтня о 4 годині ранку Україна перейде на зимовий час – годинник треба буде перевести на одну годину назад.

ФОТО: pixabay