Як український гаджет за допомогою відеоігор дозволяє відновитися після травми чи інсульту

Як український гаджет за допомогою відеоігор дозволяє відновитися після травми чи інсульту

Український стартап Racoon.World створив гаджет, який допомагає відновитися після травм за допомогою відеоігор. Йдеться про ортопедичний контролер, який дозволяє під час гри виконувати вправи для реабілітації, а також програмне забезпечення для медзакладів і мобільний додаток для пацієнта. Як саме це працює український медичний стартап радіо Промінь розповіла директор з маркетингу проекту Racoon.Recovery Анна Безродна.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи можна відеоіграми вилікувати травму?

Основне питання в тому, що треба зробити реабілітацію більш залучаючою. Коли людина має такий випадок як інсульт або травма руки, процес реабілітації складається з того, що з місяця в місяць, з дня в день вона робить ті самі вправи. А якщо використовувати нашу розробку, то тими самими рухами, які тобі прописав фізіотерапевт, ти можеш грати у відеогру і таким чином відновлювати моторику руки.

Чи можна вилікуватись, граючи у звичайні ігри?

Так, це унікальний алгоритм проєкту: наш контролер можна під'єднати абсолютно до будь-якої гри, яка є на комп’ютері. Секрет в тому, що замість того, аби натискати клавіші на клавіатурі: ти рухаєш рукою, робиш ті вправи, які тобі прописав фізіотерапевт, і таким чином відновлюєшся. Тобто, наприклад, нахиляючи руку вліво, ти можеш повертати автомобіль вліво тощо.

З чого складається гаджет?

Контроль стану, на зразок фітнес-браслету, в нашому проєкті буде присутнім. Але насправді ми ще маємо датчик, який можна буде прикріпити на зап'ясток, на плече, далі будемо масштабуватися на все тіло. А невеличкий браслет із сенсором на ньому виступає як своєрідний контролер: він передає інформацію на комп’ютер про положення руки, ноги чи іншої частини тіла і паралельно з цим відбувається стеження за тим, що відбувається з пульсом людини, щоб зрозуміти, чи є якийсь зв'язок між психічним станом на даний момент і ефективністю реабілітації.

Чи гаджет дозволить прискорити реабілітацію?

Питання полягає не в тому, чи скорочується в кілька разів процес реабілітації, а в тому, що за цей самий час людина, якій треба робити, наприклад, згинання руки вліво, за годину часу робить більшу кількість вправ і не помічає болю. Тому фактично ми не можемо казати про скорочення в енну кількість разів, але можемо говорити про більшу кількість рухів під час кожної сесії, коли людина робить вправи.

Чому проєкт називається Racoon.Recovery?

Наш проєкт називається Racoon.Recovery не випадково: "racoon" в перекладі з англійської означає "єнот", а в цієї тваринки найбільш спритні та гнучкі пальці зі всього тваринного світу, в порівнянні навіть з людиною. Тому, оскільки ми прагнемо відтворити моторику рук, надихнулися рухливістю пальчиків єнота. Та й наші користувачі дуже люблять цю тваринку.

Що потрібно, щоб скористатись гаджетом для реабілітації?

Якщо мова йде про відновлення вдома, то людині треба мати комп’ютер з мінімальними потребами, який має блютуз та доступ до інтернету. На комп’ютер встановлюється програмне забезпечення, в якому пацієнт бачить свій прогрес, список ігор, в які він грає. З боку пацієнта це виглядає плюс-мінус як класична відеогра, але іншими рухами тіла. В той самий час всі ці датчики, зокрема, контролери, сенсори, які чіпляються на інші частини тіла збирають в режимі реального часу дані про рухи пацієнта і надсилають їх на сервер. Через сервер до них має доступ також фізіотерапевт, який на своєму комп’ютері чи планшеті може зайти в акаунт своїх пацієнтів і подивитись інформацію про них.        

ФОТО: Українське радіо