У призначенні Сивохо в РНБО є позитивний момент, він знає специфіку Донбасу — політолог

У призначенні Сивохо в РНБО є позитивний момент, він знає специфіку Донбасу — політолог

У призначенні відомого українського шоумена Сергія Сивохо радником секретаря Ради національної безпеки і оборони з з питань реінтеграції і відновлення Донбасу є позитивний момент, він знає специфіку Донбасу. Про це в ефірі Українського радіо заявив політолог Олег Саакян.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Сивохо — яскравий приклад того, яку політичну еліту ми сьогодні маємо. Щодо його призначення можу знайти як позитивні, так і негативні сторони. Серед негативних: Сивохо явно є людиною далекою від національної безпеки. Очевидною є невідповідність його життєвого досвіду . Поруч з тим є і позитивний момент. Сивохо зі Сходу, він ногами обійшов Схід під час виборів. В нього є власний персональний зуб на колаборантську місцеву еліту, яка не дала йому можливості пройти до парламенту. Він готовий бути в Донецькій області фізично. Знає специфіку. Він має прямий доступ до президента. Це створює для нього достатній рівень ваги перед обличчям місцевих еліт, перед тими, хто гадає, що схопив Бога за бороду", —  сказав політолог.

За його словами, уже за декілька місяців ми зможемо оцінити те, наскільки Сергій Сивохо дійсно на своєму місці. 

Олег Саакян звернув увагу, що в Україні ключовою чеснотою, за якою підбирають кадри, є лояльність. Інші чесноти завжди відігравали другорядну роль. Політолог додав, що ця українська політична традиція розпочалась ще з часів президентства Леоніда Кучми. 

"Кожен з президентів мав свою "грядку", звідки брав кадри. Кучма переважно брав з "червоних директорів", Ющенко — з "любих друзів", Янукович до влади вів регіональну еліту, Порошенко приводив зі своїх підприємств менеджерів та розставляв їх на різні відомства, а Зеленський приводить їх із шоу-бізнесу", — сказав Олег Саакян. 

Політолог пояснив причини такої політичної поведінки: "Чому так? Бо у нас слабка інституційна база, а коли інституції не є ефективними, їх дієздатність забезпечується людиною, яка сидить в кріслі. І від того, наскільки вона відповідає цій посаді, залежатиме ефективність роботи інституції".

За його словами, ця ситуація щоразу буде більш абсурдною і більш трагічною. "Бо, на жаль, сьогодні ми вже бачимо, що і кадрового резерву немає. Бракує навіть тих людей, які могли б забезпечувати фахову інституційну пам'ять. Відповідно в цих умовах і суспільство починає реагувати на це доволі гостро. Відбувається неспівпадіння очікуваного до реального", —  сказав він. 

Нагадаємо, комік, актор та колишній кандидат до Верховної Ради від "Слуги народу" Сергій Сивохо заявив про призначення радником секретаря Ради національної безпеки й оборони, він займатиметься питаннями реінтеграції та відновлення Донбасу. За його словами, для нього "це велика відповідальність". В РНБО досі не прокоментували це призначення.

Крім того, Кабінет Міністрів погодив призначення голів Київської, Кіровоградської, Луганської, Харківської та Чернігівської обласних державних адміністрації. Відповідні рішення Кабмін ухвалив на своєму засіданні 20 жовтня. Водночас Кабмін погодив звільнення з посади голови Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна та Віталія Комарницького з посади голови Луганської ОДА.