"Цей марафон — це пам'ять про війну". Українські ветерани готові до Марафону морської піхоти США

"Цей марафон — це пам'ять про війну". Українські ветерани готові до Марафону морської піхоти США

Четверта команда поранених учасників бойових дій України готова для участі у 44 Марафоні морської піхоти США. Останні приготування завершені, команда відлітає до Америки 24 жовтня. Про це в ефірі Українського радіо розповів ветеран АТО, Уповноважений президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко.

0:00 0:00
10
1x

За словами Вадима Свириденка, це вже четвертий марафон, де братимуть участь наші ветерани. Серед них деякі будуть бігти на протезах, деякі — ні. 

"Взагалі ця традиція зародилося ще на 41 Марафоні морської піхоти, де нас бігло 4 учасники, двоє — на спортивних протезах. На сьогодні наша квота складає уже 10 людей, це завдяки попереднім перемогам, бо наші хлопці дійсно долали цю дистанцію, вони показали, що українські воїни дуже сильні. Ми хочемо показати всьому світу, що є українські ветерани, непереможні, сильні та могутні", — сказав він. 

Цього року в команді від України — десять учасників: чотири ветерани на 10-кілометрову та шість — на 42-кілометрову дистанції.

Заради цього заходу приїздить більше 30 тисяч учасників та на один день перекривають частину доріг столиці Америки — Вашингтона. Люди звідусіль приходять підтримати бігунів і таким чином день забігу перетворюється на спортивне свято цілого міста. Близько 20 держав підтримують його.

"Цей марафон — це пам'ять про тих воїнів, які загинули на війнах, це пам'ять взагалі про війну, щоб люди її не забували", — сказав Вадим Свириденко. 

За його словами, участь у цьому марафоні — це неймовірне почуття. "Йде шалена підтримка воїнів, поряд безліч фотографій тих людей, які загинули, тих родичів, які підтримують воїнів — і це повністю колона. Це коридор, через який ти біжиш 10  кілометрів. Це неймовірно. Це бачить увесь світ. Особливо в тих країнах, де йде війна. Ми на спинах пишемо "the Ukrainian army", це вражає людей, вони підходять і дякують за те, що ветерани боролися за свою батьківщину",  — сказав він. 

44 Марафон морської піхоти США відбудеться 27 жовтня. Вадим Свириденко каже, що українську команду можна провести, яка відлітає о 7 годині ранку 24 жовтня, а вже 30 жовтня близько 13:00 команда повертається з США до України.

 Джерело: Фейсбук