Випрацьовуємо оптимальний механізм — радниця міністра культури про законопроект про меценатство

Випрацьовуємо оптимальний механізм — радниця міністра культури про законопроект про меценатство

Міністерство молоді та спорту України розробляє законопроєкт про меценатство. Про це в ефірі Українського радіо розповіла координаторка музичного напряму Офісу з розробки гуманітарної політики України, радниця міністра культури, молоді та спорту Галина Григоренко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Галина Григоренко зазначила, що міністерство проводить аналітичну роботу щодо розробки законопроєкту про меценатство, який так очікує українське суспільство. 

"Важливим є питання про надання пільг зі сплати ПДВ виробникам українського культурного продукту. Ми думаємо та аналізуємо, що з цим робити. Наразі готової відповіді немає. Всі чекають на план — його немає. Я думаю, що будь-які рішення мають приймати на основі виваженого аналізу", — сказала вона.

Читати також: Бородянський про спорт: розробляємо проєкт щодо інфраструктури, але держава не має платити за всіх

За словами Галини Григоренко, багато хто бачить в законі про меценатство панацею щодо того, що приватні кошти одразу зайдуть в культуру та спорт, почнуть там працювати, допоможуть розвиватись цим галузям.

"Зараз ми вивчаємо досвід інших країн, яким чином там стимулюють залучення приватних коштів, меценатів, спонсорів у культурну та спортивну сфери. Там це роблять різними способами, як-от податковими пільгами, стимулами престижності, входженням у піклувальні ради тощо. Ці механізми досить різноманітні. Зараз якраз робота йде над тим, щоб випрацювати оптимальний механізм, бо взяти кальку з будь-якої країни і перекласти її на наш контекст  — це так не працює. Потрібно виробити своє рішення з урахуванням нашого контексту, нашого менталітету, нашого сприйняття того, хто такий меценат та спонсор", —  розповіла Галина Григоренко. 

Вона наголосила, що в Україні немає традиції меценатства. "Якщо ми говоримо про Австрію, Францію, Німеччину, то там це віками усталена традиція, яка не переривалася, там є роди, які стоять в черзі, щоб стати партнерами якогось фестивалю. У нас немає такої традиції. І очікувати, що коли ми приймемо закон, то відразу вибудується черга людей, які хотітимуть принести кошти, — це утопія", — сказала вона.

Нагадаємо, що 18 жовтня в Офісі президента України глава держави Володимир Зеленський провів зустріч із діячами культури, науки та спорту. У ній також узяли участь міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський і заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.