"Свідомість громадян відповідає прозорості сектору": Поліна Нюхіна про благодійність в Україні

"Свідомість громадян відповідає прозорості сектору": Поліна Нюхіна про благодійність в Україні

Українці перебувають на 101 місці із 126 у світовому рейтингу благодійності World Giving Index. Директорка Українського форуму благодійників Поліна Нюхіна в ефірі Радіо Промінь прокоментувала, чому Україна побуває так низько у рейтингу та як розвивається благодійність в Україні.

"Дані рейтингу World Giving Index є не за 2019 рік, а за попередні 10 років. Тому Україна і на такому місці, бо це збірні дані. А за рейтингом World Giving Index 2018 року ми на 81 місці", — зазначила Поліна Нюхіна.

Щодо кількості зареєстрованих благодійних організацій в Україні, директорка Українського форуму благодійників зауважила, що "мало хто розуміє, що недостатньо для благодійної організації бути зареєстрованою. Необхідно кожен рік звітувати у Державну фіскальну службу. Організація, яка не прозвітувала вчасно, вибуває з реєстру неприбуткових і перестає мати ознаку благодійності. За даними ДФС, за останній рік звітувало всього 7328 організацій, тобто менше половини серед тих, які існують".

Поліна Нюхіна наголосила, що шахраї, насамперед, руйнують довіру українців до професійної, прозорої спільноти благодійників.

"Тільки прозорість може цю довіру відновити, тобто благодійні фонди мають бути прозорими. Наприклад, у Штатах благодійна організація обов’язково має проводити зовнішній аудит, тому там рівень шахрайства значно нижчий. Крім того, там збір на приватні картки є неприйнятним. Там йде збір тільки на офіційних осіб. А в нас зовсім інша ситуація. Тому свідомість громадян відповідає прозорості сектору", — пояснила експертка.

Директорка Українського форуму благодійників назвала напрямки благодійності є найбільш розповсюдженими в Україні.

"Ми щороку проводимо національний рейтинг благодійності, де ми закликаємо фонди публікувати свою звітність, і на підставі цього робимо інфографіку щодо напрямків допомоги. Минулого року це було лікування, допомога здоров’ю переважно дітям, а також допомога армії", — сказала вона.

Поліна Нюхіна додала, що "наш уряд вважає, що треба підвищувати і залученість громадян, і благодійність з боку громадян. Коли благодійність є свідомою і є культура благодійності, то дуже багато соціальних питань можна вирішити за цією допомогою. Жовтнева революція позбулася українських меценатів. Зараз ми маємо вирощувати не тільки наших Терещенків, а й змалечку прививати дітям культури свідомої пожертви, коли дитина розуміє, що вона дає, задля якогось результату. І ось так ми побудуємо культуру благодійності".

Читайте також — Марія Артеменко: благодійність — це не тільки про гроші

Зазначимо, що українці перебувають на 101 місці із 126 у світовому рейтингу благодійності World Giving Index. Цей рейтинг склала організація Charities Aid Foundation. Її експерти проаналізували відповіді людей на питання: Чи допомагали ви незнайомцю? Чи жертвували гроші на благодійність?Чи волонтерили в організації?

Передавали гроші незнайомцям 35% українців (111 місце), жертвували на благодійність — 18% (90 місце) і витрачали свій час на волонтерство — 19% (62 місце).Натомість очолюють рейтинг США (58%), М’янма (58%), Нова Зеландія (57%), Австралія (56%) та Ірландія (56%).

Фото — unci.org.ua