День бабака, помилки та егоїзм: гурт "Фіолет" презентував кліп на пісню "Київ-Берлін-Київ"

День бабака, помилки та егоїзм: гурт "Фіолет" презентував кліп на пісню "Київ-Берлін-Київ"

Фронтмен гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк в ефірі Радіо Промінь презентував пісню "Київ-Берлін-Київ" та кліп на неї, а також розповів про святкування 10-річчя гурту та якою буде назва збірки віршів.

Як святкували 10-річчя гурту?

— Чесно кажучи, ніяк не святкували. Подарунки дарували шанувальники, але не було часу святкувати, бо дедлайни з завершенням міні-альбому. Після туру зберемося і відзначимо ці дуже дивних 10 років.

А чому дивних?

— Як мінімум, тому що коли все починалося, я й близько не уявляв, що найближчі 10 років присвячу музиці. Я був певен, що буду громадсько-політичною діяльністю займатися, а це просто хобі, яким ми втікаємо від своїх основних робіт. Декілька перших років не було жодних амбіцій. Просто знайшли собі віддушину життєву, і тут ці 10 років незбагненно швидко минули, змінились міста, майже всі обличчя, крім мене, змінились у команді, пріоритети життєві змінилися. Я тепер, по Сковороді, знайшов свою сродну працю і дивуюся, що досі дотягнув, бо більшість команд, які з нами у 2009 році починали, більше не існують. Дехто з них навіть до першого альбому не дотягнув. І я не планував, але тішуся, що у моменти, коли було дуже важко, я не здавався.

Розкажи про пісню "Київ-Берлін-Київ" і як тобі знову на думку спало зробити такий кліп, в якому жоден з ваших учасників не знімається?

— Кайфую, що на Радіо Промінь відбувається одна з перших презентацій пісні. Радіо Промінь — це одне з тих радіо, яке від самого початку існування "Фіолету" підтримувало нас завжди, коли іншим ще плювати на нас було абсолютно. Тому сюди я з особливою вдячністю і приємністю завжди приходжу. І радий, що наші пісні тут звучать, і, сподіваюсь, далі будуть звучати.

Щодо пісні, то це ще одна пісня з числа тих, де я максимально глибоко намагаюсь розібратися в мотиваційній природі людини, чому ми робимо ті чи інші помилки, чому наш егоїзм дуже часто перемагає логічне, раціональне розуміння підтримки іншої людини, чому ми робимо непоправні помилки і як ці помилки позначаються на нашому житті. Якщо у попередніх піснях я більше рефлексував по почуттях, то тут я присвятив темі егоїзму. Здається, це основоположна риса сучасної людини. Ми настільки зациклюємося на власному комфорті, що людей, наших других половинок, підбираємо так, щоб вони пристосовувались у наш життєвий інтер’єр, хоча це, на мій погляд, не дуже добре. Берлін, який присутній тут, це, радше, метафора мандрів життям, і спогад про минулорічний осінній Берлін, де я був.

У кліпі відбувається день бабака. Це теж віддзеркалення нашого теперішнього життя. Всі ті самі помилки відбуваються з нами до того часу, поки ми, не переступаючи через своє его, не простягаємо людині руку, якщо ця людина нам дорога.

Як щодо підбору акторів?

— Це моя дружина займалася. Вона повністю продюсувала зйомки кліпу і займалася всіма адміністративними питаннями. Я просто наприкінці говорив подобається чи не подобається. І мені подобається, коли так відбувається, бо перші 5-6 років "Фіолету" відповідальність за буквально всі внутрішні рішення збігалася до мене. Я переглядав кліп вже постфактум, і, мені здається, актори, попри те, що це початківці, впоралися з емоціями. Я давно не бачив таких щирих емоцій.

Вже зовсім скоро виходить ЕР "Все чесно", а поруч з ним ще одне твоє творче надбання побачить світ — збірка віршів. Розкажи.

З віршами я все життя. У 5 років я написав свій перший вірш... І люди питали: "Коли вже вийде збірка?". І коли я видав роман, було: "роман — це кльово, але коли вийде збірка?". І з харківським видавництвом "Фабула" ми дійшли висновку, що вже час її видавати. Напередодні туру нашого збірка вийде. Назва збірки буде дуже дивна, але прикольна. Вона називатиметься "Реп’яхи". Стартує передзамовлення, ми повідомимо про всі ці нюанси.

Фото — facebook.com/fioletband