Що об'єднувало Володимира Панченка і Гарольда Блума — пояснює літературознавець

Що об'єднувало Володимира Панченка і Гарольда Блума — пояснює літературознавець

Що об'єднує видатних літературознавців Володимира Панченка та Гарольда Блума? Про це в ефірі Радіо Культура поспілкувалися з літературознавцем Ростиславом Семківим.

0:00 0:00
10
1x

Літературознавець та письменник Володимир Панченко помер 14 жовтня. 

Володимир Панченко — автор низки статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія", доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України.

Був народним депутатом І скликання (входив до складу "Народної ради" – національно-демократичної опозиції до комуністичної більшості), членом Українського ПЕН.

Автор численних праць з історії української літератури, зокрема, "Юрій Яновський" (1988), "Володимир Винниченко: парадокси життя і творчості" (2004), "Неубієнна література" (2007).

Панченко створив кілька літературно-критичних книг та сценаріїв документальних фільмів.

За словами літературознавця Ростислава Семківа, Володимир Панченко до свого предмету дослідження і взагалі до літературознавства ставився із жвавим інтересом.

Фото: Володимир Панченко/НАУКМА

"Якраз жвавий інтерес передається і привертає увагу аудиторії. Тому у Володимира Євгеновича було дуже багато і учнів, і слухачів, його завжди згадують з вдячністю", — говорить Ростислав Семків. 

Гарольд Блум — ще одна втрата 14 жовтня. Ростислав перекладав його книжку "Західний канон". До останнього Блум читав лекції, останню з яких, за словами дружини, прочитав 10 жовтня. З 1955 року він викладав у Єльському університеті. 

Фото: Гарольд Блум/Читомо

"Це культовий літературознавець, їх з Володимиром Панченком можна об’єднати як оборонців традиції. Добре, якщо в літературознавстві динамічна ситуація — є ті, хто боронять традицію, є ті, хто намагається її якось оновити, і вони між собою ведуть діалог. І от якраз і Володимир Панченко, і Гарольд Блум наголошують на тому цінному, що є в історії національної літератури, а Блум говорить ширше — про світову літературу", — вважає Ростислав Семків.

Для нього важило те, наскільки література добре написана і наскільки про глибокі речі вона говорила. Не сюжети з повсякденного життя, а речі важливі. Тому в центр канону він ставить Шекспіра, наприклад. 

Добрі науковці, зауважує Ростислав Семків, обов’язково мають у своєму доробку якісь книжки, які щось популярно розтлумачують, а і у Володимира Панченка, і у Гарольда Блума є багато наукових праць, але є і більш популярні монографії. Вони — не лише академічні літературознавці, наприклад, книгу "Сонячний годинник" Володимира Панченка людина може спокійно читати, навіть не маючи ніякої гуманітарної освіти, як і "Західний канон".

Фото: Ростислав Семків/НАУКМА