Чим важлива Букерівська премія і чим особливий цьогорічний Букер — пояснює Марта Госовська

Чим важлива Букерівська премія і чим особливий цьогорічний Букер — пояснює Марта Госовська

Перекладачка і літературознавиця Марта Госовська розповіла в ефірі Радіо Культура про цьогорічних переможців літературної премії "Букер-2019" у Великій Британії.

0:00 0:00
10
1x

Букерівська премія — важлива в світі літератури, Марта Госовська називає її передвісником Нобелівської премії:

"Це "дзвіночок" до Нобелівської премії з літератури, тому що шестеро лавреатів Букера отримували Нобеля. В англомовному світі, де стільки літератури продукується на щодень, дуже важко давати собі раду з якимись надзвичайно полярними літературними показниками, і це гарний орієнтир".

Цьогоріч вперше за багато років у Букерівської премії є дві переможниці. Маргарет Етвуд (Канада) за текст "Заповіти" — це сіквелл "Розповіді служниці",  і нове ім’я в літературі — Бернардін Еварісто "Дівчата, жінки та інші". Бернардін Еварісто (Британія) — перша чорношкіра жінка, яка отримала Букерівську премію. 

Журі вийшли з фразою: "Ми довго думали, але вирішили, що порушимо правило і дамо дві премії". Це правило прописане з 2008 року в статуті. 

"Тому для мене особисто цей неочікуваний хід комітету, у який входять такі видатні люди не тільки від світу літератури, а і від світу менеджменту книговидавництва, був відкриттям", — говорить Марта Госовська. 

Вона зазначає, що ця премія — це не лише культурний маховик, а і машина бізнесу. 

"Бернардін Еварісто наразі не є в топі продажів, але це дуже неочікуваний роман про жінок, про чорних, про британок. І вони розповідають про історії своїх сімей, про історії дружби, любовей, про те, як вони дають собі раду в цьому світі і як змінюється роль жінки у суспільстві", — розповідає перекладачка. 

Це формат не роману, це — короткі історії, що є дуже нетиповим для Букерівської премії. Це загалом унікальна ситуація, коли Букера отримують short stories.

Фото: Марта Госовська/Opinion.ua

"Як на мене, ці тексти також очікує екранізація, наскільки мені відомо, вже йдуть розмови, що буде п’єса за мотивами цих коротких історій, і я думаю, що в майбутньому це ім’я ми будемо чути не один і не два рази. Я зараз перекладаю інтерв’ю Бернардін Еварісто, і вона — надзвичайно "жива" у спілкуванні. Я думаю, що це одна з таких медійних особистостей, яка однозначно залишиться на сцені і не зникне, як багато попередніх, на жаль, зірок-одноденок", — зазначає Марта Госовська.

Букерівська премія — найпрестижніша літературна нагорода, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. За 40 років Букерівська премія стала провідною в галузі літератури. Спочатку премія присуджувалася авторові, який проживає в одній з країн Співдружності або в Ірландії за роман, написаний англійською. З 2014 року можна висувати англомовних авторів і з інших країн світу.

Фото: thebookerprizes.com