В Україні створили онлайн-мапу переслідувань активістів: мету та перспективи коментує Олександра Матвійчук

В Україні створили онлайн-мапу переслідувань активістів: мету та перспективи коментує Олександра Матвійчук

В Україні створили інтерактивну мапу переслідувань активістів. Цю інформацію упорядкували в Центрі громадянських свобод. Голова правління цієї організації Олександра Матвійчук в ефірі Радіо Промінь розповіла про мету створення карти та якими є її перспективи в контексті розслідування нападів і тиску на активістів.

"Ми створили цю онлайн-карту не просто, щоб показати, якою є ситуація. Насправді громадянське суспільство дуже відчуває ці напади та інші форми тиску, оскільки, окрім нападів, це можуть бути порушення сфабрикованих справ, незаконні обшуки, свавільні арешти. Є конкретні представники органів державної влади або місцевого бізнесу, які намагаються зупинити публічну діяльність тої чи іншої людини. Вона була створена для того, аби дати відповідь та підказки людям, які відчувають, що щось не так йде з розслідуванням цих нападів та інших форм тиску, і не можуть цього довести", — пояснила Олександра Матвійчук.

Майвійчук зауважила, що у подальшому функціонал цієї карти буде розширюватись, і до проекту зможуть долучить люди, які допомагатимуть реалізувати форми громадського контролю.

"Коли ми тестували карту, ми бачили, що зібрали про справу більше, ніж сама людина, яка стала жертвою нападу або іншого виду переслідувань. У майбутньому, оскільки функціонал цієї карти буде розширюватись, ми хочемо дати можливість небайдужим людям об’єднуватися і проводити певні форми громадського контролю, а для цього теж потрібно розуміти, що зі справою відбувається, в якому вона стані, хто її розслідує і де є перешкоди та бар’єри для встановлення справедливості", — сказала вона.

Крім того, голова правління Центру громадянських свободзазначила, що "довкола карти планують створити експертну раду, оскільки зараз модерацію здійснює Центр громадянських свобод, але відстеження та моніторингом займається низка правоохоронних організацій. Наразі ми ведемо перемовини з цими правоохоронними організаціями, аби не готувати 4-5 однакових звітів, а робити роботу консолідовано. Карта, яка дає можливість слідкувати навіть не так за нападами, як за розслідуваннями, могла би об’єднати під себе цілу коаліцію".

Детальніше про мапу можна дізнатися за посиланням.

 Ілюстрація  — ccl.org.ua