Фільми до Дня захисника України: рекомендації Міністерства ветеранів та кінокритика Підгора-Гвяздовського

Фільми до Дня захисника України: рекомендації Міністерства ветеранів та кінокритика Підгора-Гвяздовського

Про патріотичне кіно та перелік рекомендованих фільмів говорили в ефірі Українського радіо з журналістом, кінокритиком Ярославом Підгора-Гвяздовським.

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб склало перелік фільмів до Дня захисника України. До списку увійшли: "Луганський форпост", "Висота 307,5", "Вибір", "На схід", "Заміновані вірністю", "Одесити на Донбасі".

Інформацію про фільми, трейлери та розклад показів у містах України оприлюднено на сайті міністерства.

Кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський переконаний "в нас час в нашій країні практично будь яке кіно є патріотичним. Тому що воно створене за законами. А за законами, скажімо, будь яке кіно яке має статус "національного" має зніматись українською мовою. Якщо вони підтирмуються Держкіно, то відповідно воно приймає всі ці ознаки, які викладені і з якими погоджуються більшість виробників".

Кінокритик також розказав, який фільм на військову тематику вважає гідним уваги. Зокрема, його вразив дебют "U311 "Черкаси" на Одеському кінофестивалі.

"Там вийшов фільм Тимура Ященка. Який, на мою думку, є кращим фільмом на військову тему за всі роки незалежності… Цей фільм вийде наступного року", – зауважив Підгора-Гвяздовський.

Щодо фільмів, рекомендованих Міністерством ветеранів, то кінокритик радить один з них точно.

"Я б, наприклад, справді рекомендував подивитися фільм "Одесити на Донбасі". Він, на мою думку, вбиває двох зайців. Добре знятий, людиною, яка справді розуміє, що таке монтаж, що таке вплив картинки. Кіно має меседж дуже правильний, що власне на російсько-українській війні на Сході і Півдні України воюють не тільки люди з Києва й Західної України", – зазначив він.

Ярослав Підгора-Гвяздовський. Фото Facebook