"Якщо жінка йде в армію, вона має копати окопи нарівні з усіма"— авторка книги "Дівчата зрізають коси" Євгенія Подобна

"Якщо жінка йде в армію, вона має копати окопи нарівні з усіма"— авторка книги "Дівчата зрізають коси" Євгенія Подобна

Журналістка, воєнна кореспондентка та письменниця Євгенія Подобна написала книгу "Дівчата зрізають коси", в основу якої лягли спогади 25 жінок-воячок, які брали участь в війні на Донбасі у складі Збройних Сил України та добровольчих підрозділів з 2014 по 2018 рік. Серед них — дівчата-стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайперки та воячки інших професій.

Як розповіла сама Євгенія, ідея створити таку книгу народилася після того, як вона вже написала багато матеріалів про військових-чоловіків.

"Мені було цікаво зібрати український досвід, тому що у нас є таке уявлення, що жінка на війні — це нонсенс, це чоловіча справа, але коли я почала працювати в зоні АТО, я дуже часто зустрічалася з жінками — з медиками, з кухарями, стрілками". 

На фото: Євгенія Подобна/Зміст

Жінок бойових професій найчастіше оформлювали у військо на посади  кухарів, діловодів, бухгалтерів. Перші матеріали Євгенії на цю тему були про жіночі права в армії. 

Побут, життя, кохання — на ці теми виникли цілі історії, які спочатку лягали "в стіл".

"Вже потім виникла ідея зробити на основі всіх цих історій книгу, тому що спочатку це мав бути великий документальний фільм, і писали ми перших героїнь взагалі на відеокамеру. А потім Інститут національної пам’яті підтримав цю ідею і ми вирішили це зробити у вигляді книги", — ділиться авторка.

Всі історії довелося переписати, адже у героїнь життя змінювалося дуже стрімко, і з’являлися щоразу нові акценти. 

На фото: героїня книги Марина Валицька

Найбільш вражаючої історії авторка виділити не може, адже навіть відібрати 25 історій виявилося складно, оскільки, жінок на передовій значно більше, і в кожної — своя складна історія. 

"Я завжди  акцентую на одній дівчині — Тетяні Дундук. Це дівчина, яка єдина, принаймні з мені відомих зафіксованих в документах, займалась евакуацією загиблих в Україні. Тобто, це дівчина, яка їздила в сіру зону, яка їздила на обмін тілами, яка витягала тіла наших хлопців, займалась ексгумацією, привозила їх до рідних… Як на мене, це дуже складна робота, яку вона взяла на себе", — говорить письменниця.

Дуже складною вона називає і історію Олі Бенди, жінки, яка втратила на війні ногу.

На фото: героїня книги Ольга Бенда

Що змушує жінку вирушати на війну? Євгенія Подобна зазначає, що зараз мотивація жінок дещо змінилася. І певну роль у цьому відіграв закон, який урівнював у правах жінок та чоловіків військових професій. 

"Мало просто поставити закони, потрібно ще і заслужити повагу, її не можна вимагати. Жінки мають, якщо вони беруть рівні права, ще й виконувати рівні обов’язки. Зараз є неприємні ситуації, коли жінки забувають, що вони прийшли служити і воювати. Є жінки, які дійсно воюють на рівні. Їх багато, це чудові бійці, вони дадуть фору чоловікам. Щоб ми стали рівними, це має бути робота і чоловіків і жінок. Тобто, якщо вона йде в армію, вона має копати окопи нарівні з усіма", — вважає Євгенія Подобна. 

Тема для авторки досі не закінчена, за її словами, цю тему від себе відпустити складно. 

Одна з героїнь книги вже загинула — Яна Червона боєць батальйону "Донбас", і її історія, на думку авторки книги, потребує глибшого опису. Тому Євгенія Подобна не виключає написання другого тому книги "Дівчата зрізають коси".

На фото: героїня книги Яна Червона

На основі описаних у книзі історій буде поставлено дві вистави. Одну готує міжнародна у Лондоні, а другу — український режисер Євген Степаненко, ведучий програми "Війна і мир" на Радіо Культура. Уже тривають репетиції. 

Поспілкуватися з Євгенією Подобною можна буде сьогодні о 17:30 під час розмові "Жінка у війську", яка відбудеться в інформаційно-виставковому центрі музею Майдану у Києві.

Фото: ZIK