Перший симптом грипу – температура, і це вирізняє його з-поміж інших хвороб – експертка

Перший симптом грипу – температура, і це вирізняє його з-поміж інших хвороб – експертка

Алла Мироненко, професорка, завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, розповіла, чим відрізняється грип від інших респіраторних захворювань та як його попередити.

Алла Мироненко відзначила, що симптоматика грипу відрізняється від інших респіраторних захворювань, і першим симптомом грипу є температура.

"Грип розпочинається з таких симптомів: різке підвищення температури тіла, головний біль. Може бути біль у м’язах, може бути біль за грудиною. Респіраторні симптоми – нежить, сухий кашель – можуть з’явитися вже через добу. Цим грип відрізняється від інших респіраторних інфекцій, які зазвичай розпочинаються не з температури, а з інших симптомів: дискомфорту в носоглотці, нежитю або болю в горлі, – розповіла лікарка. – Тому якщо температура і головний біль є, а інших симптомів немає – це, найчастіше, грип. А якщо нежить і кашель є, але самопочуття не порушене – то це точно не грип".

Вона додала, що народна медицина проти грипу малоефективна, і значною мірою тут спрацьовує ефект плацебо, а не реальна медична користь такого лікування.

"Народ лікується тим, чим є. Часник і цибуля можуть допомагати, але це більше психологічне. А оксолінова мазь може допомагати відсотків на 30, – зазначила Алла Мироненко. – Тяжкий грип лікується противірусними препаратами на стаціонарі. Нетяжкий грип може лікуватися також препаратами, які є в аптеці у вільному доступі, наприклад, амізоном".

Втім, не варто займатися самолікуванням. Лише лікар може коректно провести діагностику та призначити правильне лікування.

В свою чергу колишня очільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун нагадує, що уберегтись від грипу допоможе не часник, цибуля, оксолінова мазь чи імуностимулятори, а своєчасна вакцинація. "Від грипу потрібно вакцинуватися щороку за відсутності протипоказань. Робити це можна протягом всього епідсезону — з осені й до весни. Але краще зробити щеплення якомога раніше.  Після вакцинації імунітет зазвичай формується протягом 2-х-3-х тижнів."

Якщо немає противопоказань, то одне щеплення захищає впродовж усього сезону від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. "Проте все одно варто бути уважним та крім цього робити наступне:

Часто та ретельно мийте руки. Найкраще це робити звичайними водою та милом. Спиртові дезінфектанти безсилі проти вірусів, захищених слиною. Хіба ви митимете спиртом руки понад 2 хвилини.

Завжди провітрюйте приміщення та за можливості проводьте більше часу на свіжому повітрі.

Намагайтесь менше часу перебувати в місцях великого скупчення людей. Грип поширюється легко там, де збираються люди — в дитячих центрах, школах, офісних будівлях, аудиторіях та громадському транспорті. Уникаючи натовпу під час пікового сезону грипу, ви знижуєте шанси зараження.

Стримуйте кашель і чхання. Вірус потрапляє до організму повітряно-крапельним шляхом (людина вдихає його) або ж побутовим (передається на руках) і потрапляє в організм через слизові оболонки рота, носа або очей. Тому при чханні або кашлі закривайте рот і ніс. Щоб не забруднити руки, кашляйте або чхайте в тканину або у внутрішній згин ліктя.

Збалансовано харчуйтесь, повноцінно спіть та залишайтесь фізично активні — це також ефективна профілактика хвороб.

Покиньте куріння. Ще один аргумент проти цієї залежності — курці більш вразливі до захворюваності на грип.

Залишайтеся вдома, якщо захворіли. Так ви зможете захистити себе від ускладнень, які може спричинити хвороба, та не передасте інфекцію іншим."

Фото pixabay.com