У Києві пройшла вистава про життя відомих жінок-вчених: Кюрі, Мейтнер та Ламар

У Києві пройшла вистава про життя відомих жінок-вчених: Кюрі, Мейтнер та Ламар

Київський академічний театр "Колесо" 10 жовтня прийняв на своїй сцені віденський театр Portrait Theater з виставою про життя дворазової лауреатки Нобелівської премії Марії Кюрі, яка відкрила радіоактивність, австрійського фізика Елізи Мейтнер та голлівудської акторки австрійського походження Геді Ламар, яка відкрила технологію "стрибучих" частот. Про те, як писалася вистава та чому саме ці вчені стали головними героїнями Радіо Культура розповіли режисерка вистави "Кюрі_Мейтнер_Ламар_неподільні" Сандра Шюддекопф та акторка Аніта Цієр.

"Нашу увагу привернули ці три жінки, оскільки вони дуже багато чого досягли та зробили багато відкриттів: одна з них відкрила поділ ядра, інша – "стрибучі" частоти. Проте, про них мало що відомо. Якщо Марію Кюрі трохи знають, то Геді Ламар та Ліза Мейтнер не дуже відомі", – розповіла режисерка Сандра Шюддеркопф.

За словами Аніти Цієр, акторки, яка грала у виставі всіх трьох жінок, спектакль містить три монологи: "Спочатку я граю Марію Кюрі, потім я змінюю костюм та зачіску, граю Лізу Мейтнер, знову змінюю костюм та зачіску й у кінці граю Геді Ламар. Таке перевтілення для мене – це вправа, яку я постійно виконую, тренуючись і, оскільки ми писали текст разом із Сандрою, то це простіше".

Акторка наголошує, що готуючи виставу, її та Сандру Шюддеркопф вразили головні героїні: "Нас у цих жінках, перш за все, вразила їхня стійкість. Наскільки вони боролися, які стратегії розробили для цього, що вони завжди вірити в те, що робили та горіли цим".

"В монологах, звичайно ж, розповідається їхня біографія, але також і про їхнє особисте життя, можливо, чогось люди ще не знали. Також, звичайно, йдеться й про їхню роботу: про те, як Марі Кюрі виявила радіоактивність, або як Ліза Мейтнер працювала над поділом ядра. Ми дізнаємось також і про їхню роботу і для глядачів це цікаво навіть сьогодні", – сказала режисерка Сандра Шюддеркопф.

Нагадаємо, в рамках проведення Двостороннього року культури між Україною та Австрією 10 жовтня Київський академічний театр "Колесо" прийняв на своїй сцені віденський театр Portrait Theater. Про цікаві історії з життя дворазової лауреатки Нобелівської премії Марії Кюрі, яка відкрила радіоактивність, австрійського фізика Лізи Мейтнер та голлівудської актриси австрійського походження Геді Ламар, яка відкрила технологію "стрибучих" частот, розповіла незвичайна вистава "Кюрі_Мейтнер_Ламар_неподільні". Попри різні життєві вибори, в біографіях цих трьох жінок можна знайти спільні риси. Жіночі долі не можна відокремити від їхнього шляху як вчених та дослідниць.

Фото: Facebook Київського академічного театру "Колесо"