Чи курять і вживають алкоголь українські підлітки — експертка проаналізувала результати дослідження

Чи курять і вживають алкоголь українські підлітки — експертка проаналізувала результати дослідження

Українські учні 9–11 класів із 260 навчальних закладів відповідали на запитання, пов'язані з алкоголем, цигарками, соцмережами та наркотиками. Результати міжнародного дослідницького проєкту "Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотиків" (ESPAD: The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) в ефірі Радіо Промінь прокоментувала заввідділу ГО "Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка" Дарина Павлова.

Дарина Павлова зазначила, що дослідження зафіксувало те, що кожен десятий хлопець має досвід першої викуреної сигарети у віці 9 років або молодше.

"Тобто, ми розуміємо, що переважна більшість підлітків курить у більш старшому віці. Проте ми маємо звертати увагу на те, що це діти віком 14–17 років", — розповіла вона. 

За її словами, цифри свідчать про те, що половина українських підлітків віком від 14 до 17 років мають досвід куріння сигарет, окрім електронних, протягом свого життя. Десь кожен п'ятий має досвід куріння протягом останніх 30 днів: "Це ми говоримо про звичайні сигарети. Проте ми фіксуємо також і досвід куріння електронних сигарет. Ми знаємо, що зараз є досить тривожні тенденції, про які повідомляють наші колеги з Північної Америки. І в Україні в нас також половина підлітків має досвід куріння електронних сигарет протягом життя й кожен десятий має цей досвід протягом останніх трьох днів".

Дарина Павлова зазначила, що майже 86% підлітків мають досвід вживання алкогольних напоїв протягом життя. Приблизно половина — протягом останніх 30 днів. "Причому ми фіксуємо, що за останні 12 місяців і за останні 30 днів серед когорти 15–16-річних, тобто за останні 4 роки (дослідження проводять раз на чотири роки, - ред.), збільшилася частка саме дівчат. Хлопці більш стабільно тримаються на своїх рівнях, зате ми фіксуємо те, що дівчата мають більше досвіду й більше зловживають алкоголем, ніж хлопці, на даному етапі", — проаналізувала Дарина Павлова. Вона додала, що 9% українських школярів мають досвід спроби інгалянтів. 

Читати також: Як пов'язані алкоголь і тривожність — пояснює біологиня

У питаннях "залипання" в соцмережах є велика різниця між дівчатами та хлопцями.

"Приблизно 45% підлітків у робочі дні проводять у соцмережах понад 4 години. У хлопців це 34%, а в дівчат — 55%. На вихідних цифри ще більші", — сказала експертка. 

Дарина Павлова зазначила, що у 2019 році було опитано понад 8,5 тисяч кореспондентів: "Ми максимально обіцяємо та гарантуємо нашим кореспондентам те, що ці дані дійсно конфіденційні. Учні можуть бути відвертими та чесними. Вони заповнюють формалізовану анкету у своїх навчальних аудиторіях без присутності викладача чи працівника навчального закладу, кладуть свої анкети в індивідуальні конверти та заклеюють їх. Ці конверти відкривають вже у Києві".  

Фото: unsplash