Що у Стокгольмі вимагають "Нафтогаз" та "Газпром" – пояснює Геннадій Рябцев

Що у Стокгольмі вимагають "Нафтогаз" та "Газпром" – пояснює Геннадій Рябцев

У Стокгольмі почалися слухання апеляції щодо рішення у справі про транзит та постачання газу між "Нафтогазом" та "Газпромом". Геннадій Рябцев, експерт з енергетичних питань, пояснив, у чому полягає конфлікт.

0:00 0:00
10
1x

"Позиції Нафтогазу та Газпрому відомі, вони неодноразово озвучувалися керівниками компаній. Позиція "Газпрому" полягає в тому, що всі транзитні ставки були призначені справедливо, українська сторона наполягає, що "Газпром" недоплатив за транзит і не дозволив вирівняти ставки транзиту з європейськими. Розібратися в цих вимогах може лише кваліфікований правник, який кваліфікується на арбітражних провадженнях", — вважає Геннадій Рябцев.

Він нагадав, що у 2009 році було загострення, так званої, газової війни, й упродовж 17 діб Україна працювала, використовуючи газ з підземного газового сховища, який надходив до споживачів у реверсному режимі.

"Це був другий залп газової війни, коли Російська Федерація показово закручувала вентилі на кордоні внаслідок того, що закінчилися терміни попередніх контрактів і не було підписано нових контрактів на постачання і транзит російського газу. Проєкти цих контрактів були підготовлені, але не було людини, яка б ці контракти підписала й узгодила", — розповів експерт.

Тоді ж без погодження з Кабінетом Міністрів було підписано угоди, які відрізнялися від розроблених контрактів і були менш вигідними для України.

"Ці угоди було підписано без узгодження з колегіальним органом Кабінетом Міністрів України. Після цього "Нафтогаз" оскаржував деякі умови цих угод у Стокгольмському арбітражі, і Стокгольмський арбітраж визнав, що ці угоди за деякими пунктами не відповідають практикам, не відповідають аналогічним угодам, і за сумою декількох позовів присудив перемогу в розмірі 2,6 млрд євро українській стороні", нагадав Геннадій Рябцев.

Наразі "Газпром" оскаржує рішення Стокгольмського арбітражу.