Через порушення у справі Пашинський зможе вимагати компенсації від України – Камєнєв

Через порушення у справі Пашинський зможе вимагати компенсації від України – Камєнєв

У майбутньому Сергій Пашинський зможе звернутися до Європейського суду з прав людини та вимагати компенсації від України через велику кількість порушень у його справі – вважає виконавчий директор громадської організації "Правозахисна ініціатива", юрист, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Михайло Камєнєв. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x

Михайло Камєнєв зазначає, що, хоча впродовж двох років Пашинський перебував на свободі без інцидентів, під арешт його чомусь було відправлено саме зараз, хоча якихось значних подій не відбулося.

"Ми хочемо, щоб сьогодні й зараз когось засунули в СІЗО, але чи буде вирок, нас як суспільство це часто не хвилює. Наслідком цього може бути те, що Пашинський колись буде виправданий, або справа буде закрита, або ще щось. І він піде в Європейський суд з прав людини й отримає компенсацію", – вважає експерт. – "Мало того, що він не буде притягнутий до відповідальності, так ще й з наших податків він зможе отримати справедливу компенсацію, якщо будуть доведені порушення. А поки що схоже на те, що були порушення, тому що два роки проблем не було, а тут вони виявились".

Він наголосив, що хоча без повного обсягу інформації, яка є у слідства, ситуацію оцінювати складно, дуже схоже на те, що вона є політично обумовленою.

"Навіть при найсправедливішому та найчеснішому слідстві у справі Пашинського дуже важко пояснити, що сталося такого, що його треба відправляти в СІЗО. Для цього немає раціональних юридичних аргументів. А без цього втрачається справедливість судочинства", – переконаний Михайло Камєнєв.

Читайте також: Великого резонансу в суспільстві справа Пашинського не викликала — Олещук про версію "відволікання уваги"

Нагадаємо, що 7 жовтня суд взяв Сергія Пашинського під варту на два місяці без права внесення застави. На арешті колишнього нардепа наполягали прокурори. Його адвокати кажуть, що підозра безпідставна, бо жодного обґрунтованого доказу прокурор не надав. Сам Пашинський у суді сказав: винним себе не вважає. Каже, що вистрілив у В'ячеслава Хімікуса, щоб захистити свою сім'ю. 

Пашинського підозрюють у заподіянні тілесних ушкоджень. Йдеться про інцидент на Київщині 31 грудня 2016 року. Тоді, за версією слідства, Пашинський вистрілив у ногу В'ячеславу Хімікусу. Пістолет екснардепа був нагородним. У 2017 справу закрили, бо не побачили складу злочину. Натомість справу відкрили проти Хімікуса. За його версією: допомагав водію вибратися зі снігу. Потім під'їхала незнайома йому жінка, вони посварилися. Жінка поїхала, а через деякий час на місці з'явився Сергій Пашинський.

"Я йому сказав: "Кинь зброю". Відповіді не було. Б'ю пляшкою по голові й отримую вистріл. Якби не вдарив, тут би не стояв. Рука пішла вниз і попав у ногу", — сказав Хімікус.