Про розведення військ на Донбасі і "план Б" для Путіна — коментують експерти

Про розведення військ на Донбасі і "план Б" для Путіна — коментують експерти

Про заплановане на Донбасі розведення військ та "план Б" для Володимира Путіна в ефірі Українського радіо розповіли Валерій Кравченко, директор "Центру міжнародної безпеки", співробітник Національного інституту стратегічних досліджень, та Дмитро Левусь, директор Центру суспільних досліджень "Український Меридіан".

0:00 0:00
10
1x

Дмитро Левусь вважає, що односторонніми кроками та одностороннім відведенням військ мир на Донбасі не відновити. За його інформацією, попереднє розведення військ відбулося лише з українського боку, що показує безрезультативність таких дій. Так само мало вплине на це залучення впливових людей, на кшталт Ахметова, до переговорів.

"Я вважаю, що насправді долучення таких впливових людей до переговорів – це не те, що може вирішити проблему. Це річ, яка могла би бути використана у гуманітарній сфері тільки для формування певного українського впливу на окупованих територіях. Це однозначно не той шлях, який може визволити окуповані території, це однозначно не той шлях, який призведе до миру. Не треба забувати, що ці території насправді окуповані Російською Федерацією. Цю проблему неможливо вирішити гуманітарними або односторонніми кроками", – вважає Дмитро Левусь.

При цьому Валерій Кравченко не виключає можливості того, що в Російській Федерації усе таки можуть схвалити рішення про вихід з Донбасу.

"Росія теж має свій план Б, вона може повністю вийти з Донбасу завтра, вивести усіх своїх радників, агентів, приховано залишити когось, провести чесно, абсолютно за українським законодавством вибори, де виграє Медведчук. А він там виграє, тому що це – єдина політична сила, яка спекулює на мирі, має проросійське бачення. Це і є план Б для Путіна", – переконаний Валерій Кравченко.

На сьогодні заплановане розведення військ у Золотому і Петрівському.

Нагадаємо, документ, який містить так звану "формулу Штайнмаєра", підписали в Мінську 1 жовтня. Президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. За словами президента, у цьому законі не буде "перейдено жодної "червоної лінії", капітуляції не буде".

Офіс президента документ, підписаний в Мінську, не оприлюднив, натомість лист з підписом Леоніда Кучми оприлюднила його речниця. Передбачається, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Це викликало хвилю протестів під гаслом "Ні!" капітуляції".

Фото  - Штаб ООС