Сучасні та радянські стереотипи щодо харчування дітей — аналізує біологиня Дарія Озерна

Сучасні та радянські стереотипи щодо харчування дітей — аналізує біологиня Дарія Озерна

Біологиня, наукова журналістка Дарія Озерна в ефірі Радіо Культура проаналізувала сучасні та радянські стереотипи щодо харчування дітей, зазначивши, що з них міф, а що реальність.

Один раз на день потрібно з’їсти щось ріденьке

Це стереотип з радянських часів, який легітимізував суп, борщ та будь-яку рідку страву. Вона класна тим, що там багато овочів, круп та інших компонентів, що забезпечує нашу потребу у різноманітному харчуванні. І поки воно вариться, всі корисні елементи залишаються у бульйоні, який ми їмо. У нас не від хорошого життя є цей імператив, що треба їсти рідке. Без нього можна обійтись, якщо ми їмо салатик, кашку, рибку, фрукти. Але якщо їмо бутерброд, хліб з маслом, запиваємо його колою, то краще з’їсти суп.

Критичними для харчування і здоров’я шлунково-кишкового тракту як дітей, і дорослих дві речі: достатнє споживання рідини як такої (води) та спокій. Стривожена людина, яка нічого не п’є і їсть суху їжу, не здатна її нормально перетравити, і відтак починаються захворювання. У нас немає достатньої рідини, щоб утворити шлунковий сік. Їжа перетравлюється у стані крем-супу. У цьому випадку суп хороший варіант, бо ми поїли і запили нормальним овочевим бульйоном. Оскільки зневоднення — це справді ризик для здоров’я. Суп треба їсти, не тому не буде гастрит, а тому що це хороше рішення.

Харчування відповідно до віку

Є певна сегрегація від двох років до п’яти, тобто до шкільного віку. Тобто це діти, яким потрібні деякі вітаміни та добавки. Є інший підхід: діти від двох років, які повністю припинили грудне вигодовування і ходять, наприклад, в ясла та діти до 11 років, тобто до початку статевого дозрівання, ці дві групи дітей мають однакові потреби. Потім збільшуються потреби у білковій їжі, вітамінах, залізі, коли починається активний ріст.

Дітям до 5 років потрібно їсти м'ясо 3-4 рази на тиждень

Дорослим та дітям 3-4 рази на тиждень треба їсти м'ясо, а також робити овочеві та рибні дні. М’ясо містить таурин, амінокислоти, потрібні нутрієнти для того, щоб дитина розвивалася. М'ясо — це не лише про м’язи.

Дітям корисно їсти нутрощі — печінку, серце, мозок  

До нутрощів є претензія, бо у них багато холестерину. Але печінка та серце дуже багаті на вітамін В12. Раз на тиждень їсти печінку не завадить. Мозок має ті жири, які потрібні для нашого мозку.

Горох, квасолю, боби бажано додавати до раціону регулярно

Так. Бобові дуже корисні. Саме з браком бобових у сучасних людей пов’язують проблеми зі здоров’ям. Особливо дітям потрібен нут (турецький горох).

Найкраще у дитячому харчуванні вживати просолене масло, свинячий смалець є трішки гіршим, а соняшникова олія — це найгірше

На Заході рекомендують несолоне вершкове масло, але його має бути не багато. Соняшникова олія, якщо вона сиродавлена і ми її додаємо до квашеної капусти чи до вінегрету є корисною, бо у неї є багато вітаміну Е. Але на ній не можна смажити, бо у неї температура димлення досить низька, і вона при смаженні утворює шкідливі сполуки, а це один з факторів серцево-судинних захворювань.

Фото — pexels.com