У Коломиї та Києві покажуть вистави нових драматургів у межах фестивалю "Амплуа"

У Коломиї та Києві покажуть вистави нових драматургів у межах фестивалю "Амплуа"

У Коломиї (11–12 жовтня) та Києві (26–30 жовтня) покажуть вистави в межах VII Міжнародного фестивалю драматургії та витончених мистецтв ''Амплуа''. В ефірі Радіо Культура арт-директорка фестивалю Тетяна Щастіна розповіла про покликання фестивалю.

"Це фестиваль, створений, насамперед, для авторів, які пишуть драматургію. Ми хочемо підтримати авторів і прокладаємо шлях до театрів, щоб драматурги писали не "у стіл", а знайомилися з професійними режисерами. Таким чином, ми налагоджуємо діалог між драматургами і режисерами, намагаємося зробити цивілізовану атмосферу у театральному колі", — зазначила Тетяна Щастіна.

Арт-директорка зауважила, як формується програма фестивалю.

"Ми влаштували навесні конкурс, з нього формується лонг-ліст фестивалю. Далі з нього (лонг-лісту - ред.) по всій Україні режисери та театри, що реєструються на фестиваль "Амплуа", обирають вподобану п’єсу або декілька. Ми запрошуємо до обраного міста авторів і влаштовуємо творчі зустрічі, покази та сценічні втілення творів драматургії. Це можуть бути режисерські читання або навіть прем’єри", — сказала вона.

Щастіна додала, що цього року на фестивалі будуть представлені й перекладні твори.

"Фестиваль є міжнародним, тому нам надсилають п’єси з різних країн. Ми приймаємо роботи, написані українською та російською мовами, й у разі необхідності перекладаємо. У нас є перекладні твори, які будуть представлені. Цього року надійшли п'єси з Німеччини, Швеції, Азербайджану, Росії, Ізраїлю та США", — прокоментувала вона.

Арт-директорка фестивалю розповіла географію поширення фестивалю.

"Географія фестивалю розширюється щороку. Ми розпочинали фестиваль у 2013 році з Запоріжжя. Наступного року приєднався Київ, і після того пішли різні міста, зокрема, Одеса, Рівне, Івано-Франківськ, Коломия. Цьогоріч приєднався ще й Харків. Перевага фестивалю полягає у тому, що будь-який театр може долучитися до нього протягом року і запросити фестиваль до свого міста", — сказала арт-директорка.

"Коломия нас завжди дивує тим, що зазвичай там відбуваються дуже цікаві вистави, і присутні талановиті люди. Також є дуже активні учасники із Запоріжжя. Є режисери, які приїжджають з різних міст до Києва, щоб представити п’єсу якогось автора", — додала Тетяна Щастіна.

Детальніше про фестиваль можете дізнатися за посиланням.

Фестиваль у Коломиї, 2018 р. Фото Олександри Олійник