Чим живе Українська лютеранська церква — розповідає єпископ

Чим живе Українська лютеранська церква — розповідає єпископ

Як виникла Українська лютеранська церква, яким є основний принцип віросповідання, чи є важливим святкування річниці Реформації в Україні на державному рівні — про це в ефірі Радіо Культура говорили з єпископом Української лютеранської церкви В'ячеславом Горпинчуком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Виникнення лютеранства на території України

Лютеранство в Україні виникло ще у XVІ столітті. Реформація ширилася не тільки Німеччиною і Польщею, а й Україною. І саме після союзу з Московією українське лютеранство зникло і відновилося на початку ХХ ст., коли Українська держава зазнала поразки і була окупована більшовицьким режимом, а Західна Україна опинилася під владою Польщі.

Перші представники нашої церкви були греко-католиками, також православними, які могли врятуватися від більшовицького режиму. Це була українська інтелігенція, яка хотіла добра українському народу. Це був спонтанний рух Реформації вже всередині Українських церков.

Щодо розвитку лютеранства в діаспорі, то була невелика частина тих, хто виїхав з України, зокрема, в Канаду та Сполучені Штати Америки.

Про основний принцип віросповідання

Лютеранська церква є самостійною. Ми не маємо в своєму складі харизматичних структур, баптистських громад. Воно є окремішнім і виникло як спроба очиститися від певних корупційних речей, які на той час були в церкві.  

Ми є християнами. Наша віра, наше вчення виходить винятково із Писання. Ми не відкидаємо творів святих отців, але всіх їх ми узгоджуємо з Писанням.

Про відзначення в Україні півтисячолітнього ювілею Реформації на державному рівні

Для нас це дуже важливо: для нашої церкви, для Європи, для християнства в цілому і для України. Адже це було святкування саме того, що поклало початок відродженню проповіді Євангелія по Європі, а згодом і цілому світові. Ми вдячні українській державі за те, що вона звернула увагу на це святкування, адже були державні заходи, навіть Національний банк викарбував монету, де був викарбуваний портрет Мартіна Лютера та 5 принципів Реформації.

Ставлення до інших церков

Ми ставимося з повагою до всіх християн. Проте, продовжуючи традиції Лютера, ми будемо чинити опір всім неправдивим вченням, які існують в різних церквах.

На фото — В'ячеслав Горпинчук, uk.wikipedia.org