Влад Троїцький про виставу "Смута": відчуття, що не лише Україна, а й весь світ перебуває у смутному часі

Влад Троїцький про виставу "Смута": відчуття, що не лише Україна, а й весь світ перебуває у смутному часі

Про виставу "Смута" і її актуальність в ефірі Радіо Промінь розповів режисер Влад Троїцький.

3–5 жовтня в Центрі сучасного мистецтва "Дах" буде "Смута" — історично-психологічна трагедія від Влада Троїцького за п’єсою геніального драматурга та театрального філософа KLIMа. 3,5 години про смутні часи Росії початку 17 століття.

У 2003 році Влад Троїцький вже ставив виставу "Смута" і навіть сам грав роль Бориса Годунова. Про те, чому він обрав цю п'єсу й чому повернувся до неї через 16 років, Троїцький каже:

"Тоді це була п'єса, спеціально написана для фестивалю в Німеччині… А зараз, не знаю, якесь таке відчуття, що, дійсно, не лише Україна, а й весь світ перебуває у смутному часі. Я не знаю, добре це чи погано. Але те, що фактично ніхто не може прогнозувати те, що буде завтра…"

Фото: facebook.com/teatrDakh

"Відбувається девальвація, дискредитація всього того, що, буцімто, було цінним учора — воно вже не цінне сьогодні. І що цінне? От ці ось питання, які резонують в мені і резонують в акторах. Я думаю, що нова команда, молоді актори "Дах", вони дозріли для такого матеріалу. І мені здається це достатньо переконливо", — додав режисер.

Троїцький у виставі порушує багато питань, зокрема, й питання: чи готові люди до свободи?

"Насправді ця п'єса була взагалі-то присвячена Горбачову. І там є дуже страшні слова: свобода цьому народу, що кара божа. І от це цікаво: свобода, демократія — наскільки люди готові до цього? У тій же Росії або в нас. Ми, звичайно, ніби з вами набагато вільніші. Але при цьому наскільки ми розуміємо, що таке свобода, наскільки ми готові відповідати за свободу? Це такі питання, які, мені здається, дуже цікаві вдумливій людині. Ну й мені", — резюмував він.

Влад Троїцький. Фото Facebook