З'явився перший україномовний веб-портал про ВІЛ: чому це важливо

З'явився перший україномовний веб-портал про ВІЛ: чому це важливо

Де отримати інформацію про ВІЛ, щоб вона була зібрана в одному місці, говорили в ефірі Радіо Промінь з головою об'єднання "100% життя" Дмитром Шерембеєм, який долучився до запуску першого україномовного веб-порталу про ВІЛ.

Центр громадського здоров'я запустив перший україномовний веб-портал, що об'єднав всю ключову інформацію про ВІЛ. Він корисний не лише для медиків чи людей, які живуть з ВІЛ або перебувають у групі ризику.

"Варто розуміти таке: ми живемо в країні, де є епідемія туберкульозу і СНІДу. По суті, ми всі знаходимося в колі ризику. Значить, якщо доступні технології, які можуть захистити наше життя — безглуздо ними не скористатися", — зазначив Дмитро Шерембей.

"Центр громадського здоров'я зібрав і закумулював в одному місці абсолютно всю інформацію в зручній формі, доступну, зрозумілу. Для спеціалістів, пацієнтів і людей, які просто цікавляться своїм здоров'ям, щоб вони двома кліками розібралися, чи треба їм проходити тест на ВІЛ чи ні", — додав він.

Популяризуватимуть портал у закладах освіти, серед всього населення, через ЗМІ.

"Але найголовніше, щоб у суспільстві накопичувалися правильні знання про подібний ризик, як себе вести й що робити після того, якщо це, не дай боже, сталося", — наголосив експерт.

Шерембей розповів, що також є додаток HIVtest.com.ua.

"Це такий аудит організму чи сказати так — оцінка моделі поведінки, яка дає можливість оцінити вірогідність того, є у вас це захворювання чи ні", — пояснив він.

Читайте також: Існує тільки три шляхи передачі ВІЛ – експерт

Експерт зазначив, що людині треба здавати тест на ВІЛ, тому що існує два позитивних сценарії розвитку подій:

"Сценарій №1: ви здаєте тест, у вас негативний результат. Це значить, що ваша модель поведінки безпечна, вам треба поводитися й надалі так само і жити спокійно. Сценарій №2: ви здаєте тест, у вас позитивний результат, у вас ВІЛ. І це значить, що ви на ранній стадії можете звернутися до Центру СНІДу чи до Центру Громадського здоров'я, отримати безкоштовно надточну антивірусну терапію, яку закуповує держава і керувати цим захворюванням, як і цукровим діабетом керує інсулін".

"Є третій сценарій і він негативний. Коли людина не здає тест на ВІЛ, не знає про своє захворювання і рано йде з життя", — додав він.

Шерембей резюмував:

"Найрозумніший спосіб це здавати тест на ВІЛ і керувати своїм життям самому, не даючи захворюванню керувати нашим життям".

Нагадаємо, з ВІЛ-інфекцією живуть понад 200 тисяч українців. І лише кожен другий з них про це знає.

Фото pixabay.com