Good Bread From Good People: як почалася історія соціальної пекарні

Good Bread From Good People: як почалася історія соціальної пекарні

На Facebook сторінці пекарні Good Bread From Good People, де працюють люди з ментальною інвалідністю, з'явилося оголошення про закриття. Пекарня залишилася без приміщення і подальше існування бізнесу – під питанням. Без роботи можуть залишитися 11 людей. Про те, з чого почалася історія соціальної пекарні Good Bread From Good People, в ефірі Українського радіо поговорили з її засновником, киянином Владиславом Малащенком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

23-річний підприємець Владислав Малащенко за освітою лікувальний педагог, однак, реабілітацію людей з інвалідністю свого часу вирішив проводити у власній крафтовій пекарні.

"Так склалося, що я почав цим займатися, була проблема з тим, щоб займатися з дорослими. Але я не хотів займатися з ними в якомусь реабілітаційному центрі. Я хотів працювати з ними, щоб було цікаво. Тому що реабілітаційний центр — як дитячий садок", — говорить Владислав Малащенко.

За його словами, пекарня, в цьому сенсі, ефективніша. Спочатку це просто була ідея, але її допоміг втілити грант. 

"З самого початку була ідея зі столярною майстернею. Я пропрацював там 2 місяці, мені не сподобалось. Це нормально — змінюватись, змінювати професію. Я йшов туди заради практики, щоб зрозуміти, що це таке взагалі. Але якось переніс на собі за день 13 тонн дерева і після цього звільнився, тому що зрозумів, що це — не моє", — пригадує підприємець.

Знайомство з бізнес-школою, яка допомогла йому отримати грант і розвинути бізнес, розпочалося з листа у теці "Спам" і привело до отримання гранту. За його словами, такий проєкт потрібен в Україні, оскільки працевлаштування людей з інвалідністю — питання доволі складне.

"Я написав коментар під відео, і того ж дня, увечері, мені подзвонили та попросили приїхати. Я виграв грант на безкоштовне тримісячне навчання. Мій проєкт був найкращий. Коли ти думаєш, як підприємець, ти думаєш бізнес-речами", говорить підприємець.

Пройшовши тримісячне навчання та отримавши гроші на реалізацію своєї ідеї, 150 тисяч гривень, Владислав почав підбирати команду, та зіткнувся з проблемою пошуку приміщення. Зрештою, за два тижні таки купили обладнання і заселилися в цех та почали працювати. 

Фото: facebook.com

Грантових грошей вистачило десь на перший місяць роботи, тому одразу мусили почати заробляти. Обладнання, матеріали, люди, рецепти — усе це потребувало коштів. 

"Нас просто не розуміли люди, у нас не було попиту. Я зрозумів, що я спробував, але не виходить — я закриваю пекарню. Ми продавали 2 кекси на тиждень, а кекс тоді коштував 120 грн — взагалі нічого заробити неможливо, навіть щоб воно було просто самоокупним. Це було перше вигорання, коли ти розумієш, що — все, більше нічого робити не можеш", — пригадує бізнесмен.

Владислав мав зустрітися з інвестором та повідомити йому про закриття бізнесу натомість 3 дні хворів, а коли прокинувся, зустрівся з товаришем, який порадив не продавати справу і йти далі, поки не закінчаться гроші.

"Це було непросто прийняти таке рішення. Тоді було справді складно", — розповідає Владислав. 

Тепер він — один із найбільш успішних молодих людей в Україні до 30 років, а його пекарня за версією Head Hunter — є найкращим роботодавцем року за 2017 рік. Однак, себе автор стартапу успішним не вважає, оскільки його бізнес, хоч і приносить багато соціальної користі, та приносить недостатньо прибутку. Адже наразі пекарня тимчасово закрилася, хоча за два дні до закриття до неї закупили нове обладнання. У команди, за словами засновника бізнесу, є лише 2 тижні на те, щоб знайти приміщення, людей та вкласти ще грошей, щоб розвиватися далі.

Фото: facebook.com

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
"Муніципальна няня", "Помічник ветерана" та мультидисциплінарні команди — Жолнович про трансформації соцпослуг
"Комунікація – це слабка ланка і системи охорони здоров'я, і армії". Полек про підтримку військових після поранень
Зареєструватися ФОПом легко, а знятися з обліку складніше — Продан
"Бізнес — не "торгаші" й не "базарники". Забловський про підприємництво і владу