У Вікіпедії бракує статей про видатних жінок — засновник Вікімедіа Україна

У Вікіпедії бракує статей про видатних жінок — засновник Вікімедіа Україна

Український сегмент всесвітньої онлайн-енциклопедії Вікіпедія планують дозаповнити статтями про видатних жінок, які зробили внесок у розвиток України. Про це в ефірі Українського радіо розповів засновник ГО "Вікімедіа Україна" Юрій Пероганич.

В українській Вікіпедії пройде редакторський марафон "Це зробила вона", організований за мотивами книг "Це зробила вона" та "Це теж зробила вона". Марафон ставить за мету збільшити кількість і якість статей у Вікіпедії про відомих українських жінок. В межах марафону 5 жовтня в суботу відбудеться вікі-зустріч у Києві, під час якої можна буде навчитися редагувати Вікіпедію і взяти участь в марафоні. На початку буде навчання, потім марафон з написання публікацій про жінок, у якого будуть свої переможці та невеликі призи.

Фото: 4mama

Як розповідає Юрій Пероганич, увагу під час нього приділятимуть українській жінці.

"Вона — це українська жінка, яка народилася в Україні, в якої батьки українці, яка має відношення до України. Сьогодні лише 15% статей про людей присвячені жінкам. У Вікіпедії бракує статей про видатних жінок. Це пов’язано мабуть з традиційними устоями нашого суспільства. Ми за цим показником знаходимося десь на середньому рівні серед Вікіпедій сусідніх країн, і щоб цю ситуацію виправити, і виникла ідея цього марафону", — говорить Юрій Пероганич.

Вікіпедія складається з трьох елементів: спільнота редакторів,  які її редагують, сайт Вікіпедія, який є на тьохсот мовах, і третій елемент — це організація "Фонд Вікімедіа" в США і українське відділення цього фонду, яке засноване 10 років тому — ГО "Вікімедіа Україна". Її завданням є розвиток спільноти редакторів і сприяння наповненню Вікіпедії. 

Щоб стати героєм публікації у Вікіпедії, потрібно бути значущим для суспільства.

"Є критерії енциклопедичної значущості, вони чітко прописані, окремо они є для політичних діячів, для творчих людей, для письменників і т.д.", — говорить Юрій Пероганич.

Писати статті самим про себе допустимо, але не рекомендується, адже таким чином буде важко досягнути неупередженості. Також важливо, що інформація вже має бути опублікована, не допускається публікація оригінальних досліджень, обов'язково має бути джерело, щоб цю інформацію не можна було безконтрольно видаляти чи редагувати іншим редакторам. 

В Україні, за словами експерта, є близько двох з половиною тисяч редакторів, це 22 активних редактори на мільйон мовців. Найбільш активними в плані заповнення Вікіпедії, за словами пана Юрія, наразі є естонці, шведи, норвежці, данці, голландці та мешканці країн і територій, які борються за незалежність. Редакторам Вікіпедії за статті не платять, тож подібні заходи, на думку організатора, є своєрідною мотивацією для редакторів. До зустрічі редакторів залишився тиждень, і за цей час ведуться перемовини з іноземними представниками, щоб зробити зустріч міжнародною з метою залучити переклади українських статей на інші мови.

Зустріч буде відкрита, вхід на неї вільний для усіх охочих, однак слід зареєструватися, тому що кількість місць обмежена.

Фото: Слово Просвіти