"Ми не замовкнемо, поки не буде покарано винних" – активіст про акцію "Ніч на Банковій"

"Ми не замовкнемо, поки не буде покарано винних" – активіст про акцію "Ніч на Банковій"

Вчора ввечері у Києві активісти прийшли до Офісу президента України у рамках акції "Ніч на Банковій. Знову". Така ж акція пройшла рік тому, коли активісти вимагати розслідувати напад на Катерину Гандзюк. Сьогодні вимоги не змінилися. Про деталі Українському радіо розповів юрист, громадський активіст, учасник акції "Ніч на Банковій" Сергій Стерненко.

"Ніч на Банковій" пройшла спокійно, прийшло доволі багато людей. Вимоги в нас були ті ж самі, що й рік тому: розслідувати напади на громадських активістів та притягувати до відповідальності замовників цих вбивств. За рік в нас змінився президент, генеральний прокурор, але не змінилась ситуація щодо розслідувань, тому що за цей рік значного прогресу по розслідуванню нападів так і не було досягнуто. Ніхто із замовників не опинився на лаві підсудних. Ми пам’ятаємо як Володимир Зеленський, ще будучи кандидатом в президенти, запитував Петра Порошенка "де посадки?" і там було питання "коли сядуть вбивці Катерини Гандзюк?". Власне вчора ми прийшли до Володимира Зеленського з тим самим питанням", – розповів Сергій Стерненко.

За його словами, з Офісу президента до активістів ніхто не вийшов: "Але ми цього і не потребуємо. Наша позиція насамперед полягає на тому, що нам потрібні результати. Жодних обіцянок, перемовин, звернень тут вже бути не може. Потрібно показувати результати, а саме повідомляти про підозру замовників і вони мають отримувати обвинувальні вироки".

Також учасник акції розповів й про стадії, на яких перебувають розслідування нападів на активістів: "Якщо говорити про справу Катерини Гандзюк, то зараз зупинено розслідування по замовнику Владиславу Мангеру, ще двоє замовників не мають навіть статусу підозрюваних. З Володимиром Зеленським спілкувався батько Катерини Гандзюк десь близько двох місяців тому, наскільки я знаю. При зустрічі Володимир Зеленський спільно з головою СБУ запевнили батька Катерини, що вони зроблять усе, щоб розслідування провадилось ефективно. Але це все слова, жодних результатів ми поки що не побачили. Я знаю, що Офіс президента в курсі, що вчора була акція, тому це не залишиться поза їхньою увагою".

"Коли ми говоримо про напади на громадських активістів, то є "Список Катерини Гандзюк", де 55, вже навіть більше, замовних нападів та вбивств громадських активістів. Десять з них – це Одеса, яка є рекордсменом за кількістю таких атак. І по жодному з них немає абсолютно ніякого прогресу. Результатів немає, тому що у вищих ешелонах влади немає політичної волі на те, щоб замовників притягувати до кримінальної відповідальності", – наголосив Сергій Стерненко.

Також активіст зазначив, що не ще немає інформації щодо конкретних  майбутніх акцій, але однозначно вони продовжуватимуться: "Поки вбивці, зокрема, й Катерини Гандзюк, не будуть покарані, ми не будемо зупинятись, ми будемо приходити на заходи за участю президента або інших осіб, які мають відношення до забезпечення належного розслідування. Ми не замовкнемо, поки не будемо покарано винних".          

Нагадаємо, 31 липня 2018 року херсонську активістку та радницю міського голови Катерину Гандзюк облили кислотою. Вона з опіками потрапила в реанімацію, а 4 листопада в лікарні активістка померла. Кримінальне провадження про напад на Катерину Гандзюк до листопада розслідували слідчі Нацполіції, потім справу передали до СБУ. В результаті слідчі повідомили про підозру п’ятьом людям, зокрема, кримінальному авторитету Олексію Левіну, голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, помічнику нардепа Ігорю Павловському.  25 квітня підозру Владиславу Мангеру замінили на замовлення завдання тілесних ушкоджень, але він виїхав за кордон. 6 червня суд на Дніпропетровщині засудив виконавців злочину – Сергія Торбіна та його співучасників Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова. Але активісти наголошують, що замовники та організатори вбивства Гандзюк непокарані.

ФОТО: Facebook Віктора Неганова

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук