У Запоріжжі стартує театральний фестиваль "VIEfest"

У Запоріжжі стартує театральний фестиваль "VIEfest"

З 27 до 29 вересня у Запоріжжі за підтримки Українського культурного фонду відбудеться Всеукраїнський театральний фестиваль "VIEfest". У ньому візьмуть участь театри з усієї України: Чернігів, Київ, Львів, Харків, Вінниця, Дніпро, Рівне, Херсон, Запоріжжя тощо. Про це в ефірі Радіо Культура розповіла координаторка проєкту Ольга Лещова.

"Ми намагалися і нам, здається, вдасться зробити так, щоб наш фестиваль виріс за кількістю учасників до міжнародного рівня. Ми охопили всю Україну, до нас приїздять 27 театрів з різних регіонів, областей", — повідомила Ольга Лещова.

Вистави показуватимуть на семи локаціях міста. У рамках фестивалю відбудеться «Фестивальний Ленд-арт» — художники презентуватимуть свої авторські роботи, буде експериментальна сцена «Дві башти». Це нова платформа в Запоріжжі, у Палаці культури «Орбіта». Показуватимуть хореографічні вистави, вистави фізичного театру. 

На освітній локації студентського осередку проводитимуть майстер-класи експертів фестивалю і показуватимуть свої роботи студентські колективи.

На головній сцені Фестивалю сцені театру «Vie» будуть спектаклі, які є неодноразовими переможцями різноманітних конкурсів. На дитячій локації запорізький дитячий театр "Свія" — діти показуватимуть вистави для дітей. У Запорізькому національному університеті майстер-клас проведе Раїса Степанівна Недашківська.

Про нові терміни і жанри, представлені в рамках Фестивалю, Ольга Лещова пояснила, що вони не мають відлякувати глядачів, адже це — Фестиваль театрів-лабораторій «VieFest». 

"У нас передбачені пошук в лабораторії та експерименти, пошук у прочитанні класичного твору в новому жанрі. В Запоріжжі сьогодні маловідомі такі жанри, як «плейбек», "імпровізація". Ми привозимо саме такі, незалежні, з новим поглядом вистави для Запоріжжя", — підсумувала координаторка проєкту.