Ексміністр екології Курикін про діяльність Ґрети Тунберґ: як засіб емоційного впливу на світових лідерів, мабуть, це прийнятно

Ексміністр екології Курикін про діяльність Ґрети Тунберґ: як засіб емоційного впливу на світових лідерів, мабуть, це прийнятно

Про діяльність екоактивістки Грети Тунберг та результати кліматичного саміту в ефірі Українського радіо розмовляли з координаторкою із кліматичної політики громадської організації "Екодія" Євгенією Засядько та колишнім міністром екології, природних ресурсів Сергієм Курикіним.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Щодо Грети Тунберг, то хай це буде маленька дівчинка. Якщо не було якогось іншого шляху для актуалізації екологічних питань, то, можливо, це той шлях, який би допоміг порушити питання зміни клімату на світовому рівні політиків. Бо навіть під час саміту очікувалося багато рішень і реальних планів, які готові були впроваджувати. На жаль, таких планів майже не прозвучало", – розповіла Євгенія Засядько.

Сергій Курикін, у свою чергу, не має чіткого ставлення до молодої екоактивістки: "Я з дуже змішаними почуттями ставлюся до Грети, хоча спостерігаю за нею від самого початку, як тільки вона з'явилася, сидячи на асфальті замість того, щоб відвідувати школу. Для мене очевидно, що дівчинка не діє самостійно. Я не кажу, добре це чи погано, це так, як воно є. І, очевидно, як засіб емоційного впливу на світових лідерів, мабуть, це прийнятно. З іншого боку, в мене викликає відразу, що дівчина стала об'єктом маніпулювання, тим більше, що вона страждає на певні психологічні відхилення. І це по суті є експлуатацією дитини в політичних цілях".

"Якщо взяти за відправну точку для рамкової конвенції ООН зі зміни клімату 90-й рік, то обсяг викидів CO2 в атмосферу зріс на 43%. Якщо ми візьмемо загальний обсяг викидів, який на сьогодні складає біля 35 мільярдів тонн на рік, то лише пів мільярда походить з природних джерел: вулканів і таке решта. Решта – це результат людської діяльності. Я вже не кажу про те, що процес зміни клімату після глобального потепління починає підтримуватись. Однозначно, це антропогенний вплив. І чим більше часу буде згаяно на дискусії про те, чи це людський вплив чи природне явище, тим далі ми будемо від позитивного результату. За моїми спостереженнями, цьогорічний кліматичний саміт не наблизив нас до конструктиву, до реальних кроків", – наголосив колишній міністр екології.

З ним погоджується екоактивістка Євгенія Засядько: "Щодо саміту, я погоджуюся, що очікувалось, що ті лідери країн, які є найбільшими забруднювачами, зроблять якісь заяви, озвучать плани дій. Але, на жаль, від них не прозвучало жодних конкретних планів, що вони збираються зробити в найближчий час. Багато лідерів заявили про свої плани, наприклад, посадку дерев, відмову від пластику. Деякі країни відмовлялися від будівництва нових вугільних станцій до 2020 року. Але це все ті країни, які викидають менше. А такі країни, як США, Іран, Індія, які є основними забруднювачами, не озвучили конкретних планів". 

"Я ще додам щодо історії: історично були потепління, але якщо поглянути на графіки за 8001000 років, то можна побачити, як вміст вуглекислого газу і температура коливались одночасно. І рівня, на якому ми є зараз, не було ніколи за період історії в тисячу років. Це вже демонструє те, що це не просто природні процеси", – сказала координаторка "Екодії".

Окремо експерти висловилися щодо участі кожної людини в покращенні екологічної ситуації на планеті.

"Я вважаю, що, наприклад, кліматичні страйки є впливом на всі країни і матимуть значення в майбутньому. Вони, наприклад, повністю змінили будову Європейського парламенту. Бо там пройшла "Зелена партія" в значно більшій кількості, ніж в попередні роки", – зазначила Євгенія Засядько.

Сергій Курикін наголосив, що в країнах, які роблять практичні кроки в напрямку подолання кліматичних змін, "зелені" при владі: "Але зрозуміло, що зусиль однієї політичної сили не вистачає. Приклад кожної людини є промовистим і впливає на інших, кожен з нас є прикладом для інших. Зрозуміло, що є питання інерційності, культури поведінки, яка стосується не лише українських селищ. Якщо говорити про питання пластику, який потрапляє в океан, то основним джерелом є десять річок, які знаходяться в Південно-Східній Азії. Потрапляє він туди, тому що люди звикли викидати сміття в довкілля, де органіка швидко розкладається. І їм ніхто не пояснив, що з пластиком так не буде. Тому постає питання не стільки про екологічну освіту, як про освіту, питанням якої в Україні, на жаль, практично ніхто не займається".

16-тирічна шведська школярка Ґрета Тунберґ виступила на кліматичному саміті ООН. Дівчина звинуватила лідерів держав у тому, що вони роблять недостатньо для збереження клімату.

ФОТО: Українське радіо