Чому екологи проти Міжнародного водного шляху Е40 – пояснює голова НЕЦУ Руслан Гаврилюк

Чому екологи проти Міжнародного водного шляху Е40 – пояснює голова НЕЦУ Руслан Гаврилюк

Нині Європейський Союз активно розвиває транспортні мережі. Особлива увага приділяється трансконтинентальним шляхам, які об’єднають кілька держав. Створено спеціальну програму розвитку європейської транспортної мережі, до якої на розгляд внесли проєкт Міжнародного водного шляху Е40. Він має з’єднати польський Гданськ та український Херсон водним шляхом річками Вісла – Західний Буг – Прип’ять – Дніпро. Чому екологи проти цього водного шляху і вважають, що він небезпечний для довкілля, – в ефірі Радіо Культура розповів голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк.

"Екологічні організації Польщі, України і Білорусі виступають проти цього проєкту. Крім того, таку думку поділяють інші природоохоронні організації Європи. Тому що та проєктна документація, яка була розроблена, є неоднозначною. Тому що вона не містить тих впливів, які будуть від цього проєкту на довкілля. І говорити, що цей проєкт потрібен, зараз не можна. Є побоювання, що ці впливи є негативними. І звичайно, громадські організації оприлюднюють перелік цих впливів, хоча зробити оцінку, наскільки вони будуть серйозними, наразі не можна", – розповідає він.

Еколог також звертає увагу на те, що наслідки самого будівництва, наслідки експлуатації призведуть до того, що буде відбуватися забруднення за рахунок самого транспорту.

"Ніхто не убезпечений від аварій, від витоків. Ми знаємо, які у нас проблеми з транспортом на Чорному морі скидами. Крім того, обговорюється аспект радіологічний. Тому що цей шлях має пройти через Прип’ять і Чорнобиль. Звичайно, необхідне вивчення території з точки зору екологічного забруднення, щоб не було погіршення стану води в річці Дніпро", – зазначає він.

Фото - 5.ua