Козаченко про "гарячу лінію" НАБУ: оголошення флешмобу без пояснення може дискредитувати будь-який орган

Козаченко про "гарячу лінію" НАБУ: оголошення флешмобу без пояснення може дискредитувати будь-який орган

НАБУ не попередили про флешмоб президента, який закликав громадян дзвонити на "гарячу лінію" Бюро та повідомляти про корупцію, тому call-центр виявився неготовим. Тим паче, розгляд не всіх справ є у компетенції НАБУ. Про це Українському радіо розповіла голова громадської організації "Громадський люстраційний комітет", адвокат НАБУ Тетяна Козаченко.

0:00 0:00
10
1x

"Наскільки мені відомо, на сьогоднішній момент люди не можуть додзвонитися, тому, що лінія зайнята. Про цей флешмоб ніхто не сказав державним органам, НАБУ не було в курсі. Але вони правильно відреагували і звернулися до громадян: що вони, дійсно, можуть звертатися до них, пояснили, яким чином – письмово чи телефоном, але за умов, що справа є у підслідності НАБУ", – розповіла Тетяна Козаченко.

Вона наголосила, що не всі злочини розслідує саме цей орган: "Хабарі щодо ЖЕКів, лікарів, тендерів і багато чого розслідують ДБР або поліція. Питання в тому, що НАБУ має право вести кримінальну справу виключно, якщо вона стосується посадовців рівня депутата, прокурора, судді, і якщо ми говоримо про те, що сума нанесення шкоди саме державі не менша, ніж один мільйон гривень. Якщо немає такого – це не питання НАБУ. Тому дуже важливо, коли президент чи будь-який орган влади оголошує якийсь флешмоб, щоб це було зроблено не для профанації, а була дійсна, організована і пояснена людям система, де все мало б правові наслідки. Бо фактично так можна дискредитувати будь-який орган, який насправді не займається справами, про які можуть повідомити звичайні громадяни".

"В НАБУ 120 детективів на всю країну. А питання хабарів, про які говорив президент, стосуються ДБР та поліції, які за штатом значно вищі, ніж НАБУ. Тому дуже дивно. По-перше, хто радники у президента? Адже не зовсім правильно, коли орган влади оголошує флешмоб... На сьогоднішній момент є новий парламент, який вносить правила, є уряд, який включає в себе поліцію. І я хочу нагадати, що НАБУ на сьогоднішній момент дуже потребує можливості проводити прослушку, бо зараз це повноваження належить Службі безпеки. А це означає, що якщо НАБУ веде розслідування проти Служби безпеки, Служба безпеки повинна прослуховувати сама себе. Це нонсенс. Також вже давно говорили про те, щоб надати НАБУ можливість знімати інформацію з каналів зв’язку, але чомусь парламентська монобільшість провадила це голосування. Таким чином, НАБУ не може належним чином збирати докази, але повинно приймати дзвінки", – констатувала голова "Громадського люстраційного комітету".

Більше того, за словами Тетяни Козаченко, справи за дзвінками неможливо просто зафіксувати і передати. Їїх треба розібрати по прізвищах, про кого дзвонили, про який злочин, передати у відділ, дізнатись, чи є внутрішні справи, проводити слідчі дії, внести в реєстр... Це фізично неможливо!

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав громадян повідомляти в НАБУ про хабарі та "відкати".

Відповідне відеозвернення голови держави з'явилося на його сторінці у Facebook: "Ми ніколи не подолаємо корупцію, якщо ви будете заплющувати на неї очі. Вимагають хабар? Пропонують "відкат"? Будь ласка, не мовчіть! Звертайтеся на гарячу лінію НАБУ – 0 800 503 200. Кожен із вас може почати змінювати країну вже сьогодні", — сказав президент.

Рада громадського контролю НАБУ закликала Зеленського не поширювати хибну інформацію про повноваження Бюро. Заяву з таким проханням опублікували на сайті РГК НАБУ.

Там пояснили, що детективи НАБУ займаються кримінальними корупційними правопорушеннями, які стосуються керівництва держави та становлять загрозу національній безпеці. У Раді зазначили, що через хибну інформацію, гаряча лінія НАБУ буде перевантажена дзвінками щодо порушень, які не є у підслідності органу.
 

ФОТО: Укрінформ